Evenimentul Zilei > International > De ce Roma este un oraș neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar? „Roma kaputt”, este imposibil de administrat
De ce Roma este un oraș neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar? „Roma kaputt”, este imposibil de administrat

De ce Roma este un oraș neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar? „Roma kaputt”, este imposibil de administrat

De ce Roma este un oraș neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar? Această întrebare se repetă ca o placă stricată în Italia, deoarece capitala ţării se confruntă cu probleme pe care nicio administraţie nu a ştiut să le soluţioneze şi care reprezintă o uriaşă gaură neagră pentru economie.
Prin urmare, partidele italiene se prezintă la alegerile municipale de duminică şi luni cu oameni politici din eşalonul doi care să nu le afecteze prea mult imaginea.
Noul primar va fi ales pe 3 și 4 octombrie. Există 21 de candidați, inclusiv actualul primar Virginia Raggi gata să se întoarcă în joc cu Mișcarea 5 Stele. Apoi, Enrico Michetti centru-dreapta și Roberto Gualtieri centru-stânga, Rosario Trefiletti, Elisabetta Canitano, Micaela Quintavalle (Partidul Comunist), Andrea Bernaudo, Monica Lozzi, Fabrizio Marrazzo (Gay Party), Paolo Berdini (Roma Riguarda ti),  Margherita Corrado (Roma activă) şi mulţi alţi necunoscuţi.

Cine sunt candidaţii la primăria Romei din eşalonul doi cu excepţia actualului edil, Virginia Raggi

Aşadar, cu excepţia actualului primar al Romei, Virginia Raggi, din partea Mişcării 5 Stele (M5S), ceilalţi candidaţi cu şanse sunt puţin cunoscuţi locuitorilor Romei: Roberto Gualtieri, fost ministru al economiei, din partea Partidului Democrat (PD, progresist); Enrico Michetti, avocat, din partea Fratelli d’Italia (de extremă dreapta); şi independentul Carlo Calenda, fost ministru pentru dezvoltare în timpul guvernului Matteo Renzi.

„Roma kaputt”

În cartea sa „Roma Kaputt”, Marco Bettini, jurnalist şi scriitor care timp de un an a ocupat funcţia de şef de birou de presă al fostului primar al Romei, Ignazio Marino, explică mecanismele care fac capitala Italiei de neguvernat.

Abbiamo chiesto a un esperto di comunicazione di valutare i manifesti elettorali dei candidati sindaco di Roma - Metropoli

Este posibil să administrezi bine Roma? Nu. Pentru că este la fel de imposibil să administrezi bine Italia. În capitală, această realitate este tangibilă pentru că, dincolo de faptul că vorbim despre un oraş cu o geografie, o suprafaţă, o structură instituţională şi birocratică enormă, avem în plus şi nişte reguli absurde care condiţionează viaţa municipiilor, regiunilor şi a autorităţilor locale. Este neguvernabilă chiar şi pentru un om politic bine intenţionat, afirmă Bettini.

La ultimele alegeri din 2016, formaţiunea M5S a înregistrat un triumf răsunător, câştigând primăria Romei prin Virginia Raggi, o avocată tânără, cu puţină experienţă politică şi idei inovatoare care a lăsat să se creadă că ruptura cu vechea politică va imprima un nou impuls capitalei.

Raggi împotriva tuturor

Însă Raggi, în vârstă de 43 de ani, a fost pentru mulţi doar una dintre nenumăratele dezamăgiri. Până şi M5S a fost divizat în privinţa deciziei de a o susţine pentru un al doilea mandat de primar, însă în perspectiva unor alegeri pe care nu mai speră să le câştige, cine ar putea fi un candidat mai bun decât o politiciană deja terminată?

Elezioni comunali di Roma 2021: la Raggi rifiuta un ministero per candidarsi. Il centrodestra punta su Abodi. Il Pd è immobile

Administrarea fără succes a colectării gunoiului – problema cea mai vizibilă şi mai dezagreabilă a Romei – planează inexorabil asupra candidaturii ei şi, dacă în 2016 s-a impus din primul tur cu 35% din voturi şi în al doilea cu 67%, acum în sondajele de opinie este creditată cu numai 19%, situându-se în urma PD şi a coaliţiei de dreapta formată din Liga, Fratelli d’Italia şi Forza Italia.

Michetti candidato sindaco di Roma per il Centrodestra, soddisfazione per Quaglieri, Alfonsi e Simonelli - Terre Marsicane

Raggi se apără insistând că a făcut… curăţenie la AMA, societatea care gestionează reziduurile, a modernizat transportul public, însă ceea ce mulţi nu văd, dar i-ar putea aduce un impuls final, o reprezintă investiţiile sale în „periferie”, în cartierele muncitoreşti unde o infinitate de proiecte au transformat-o într-o eroină pentru locuitorii acestor zone.

Politicieni din eşalonul doi şi un candidat independent

PD a optat pentru Gualtieri, în vârstă de 55 de ani, ex-parlamentar şi fost ministru al economiei în timpul celui de-al doilea guvern al premierului Giuseppe Conte. Formaţiunea progresistă a decis să nu promoveze candidatura lui Nicola Zingaretti, actualul guvernator al regiunii Lazio, de teamă să nu-i afecteze opţiunile la posturi de mai mare anvergură.

Elezioni comunali Roma 2021, i candidati ufficiali alle primarie del centrosinistra

După mai multe refuzuri, coaliţia de dreapta a găsit un politician dispus să se sacrifice: Michetti, în vârstă de 55 de ani, din partea formaţiunii Fratelli d’Italia, avocat şi profesor universitar de care nimeni nu a auzit vorbindu-se. El este însă autorul unor panseuri de genul: „Să folosim acum salutul roman pentru a evita coronavirusul”.

Cel de-al patrulea candidat este Calenda, în vârstă de 48 de ani, fost ministru în guvernul Renzi, care a decis să-şi creeze propriul său partid, „Acţiune”, şi care cu sloganul său – „alege un primar, nu un partid” – a marcat o abordare diferită de campanie electorală. Deşi se estimează că nu va obţine mai mult de 15% din voturi, sprijinul său pentru un candidat sau altul s-ar putea dovedi decisiv în al doilea tur de scrutin.

Potrivit celor mai recente sondaje, Michetti se află în frunte, cu 36% din intenţiile de vot, fiind urmat de Gualtieri, cu 28,5%, care ar obţine însă 53% în cazul unui ipotetic tur doi.

Turul doi, decisiv

Totul indică faptul că va avea loc un tur doi care va pune la încercare coaliţia dintre PD şi M5S la nivel naţional. Deşi s-au prezentat separat la municipale, ba chiar s-au aflat în război deschis la Roma, cele două formaţiuni au fost aliate în guvern, iar la viitoarele alegeri această uniune va fi vitală pentru a stopa ascensiunea dreptei.
Nu putem permite ca Roma să dea înapoi cu 10 ani. În spatele lui Roberto Gualtieri se află aceiaşi conducători care au lăsat acest oraş cu o datorie de 13 miliarde (de euro). Sunt cei care au guvernat fără să-şi dea seama că toate companiile municipale nu funcţionau aşa cum trebuie, a declarat Raggi despre PD.În al doilea tur de scrutin va fi important de aflat pe cine va susţine Raggi, în contextul în care Michetti a exclus orice fel de acord, iar Calenda a declarat: dacă nu ajung în turul doi nu voi da niciun consemn de vot. Nu voi participa la acest scrutin ca apoi să i-l ofer pe tavă altei persoane, scrie EFE citată de Agerpres.