Consiliul municipal din New York tocmai a adoptat un text care interzice comercializarea pateului din ficat de gâscă (foie gras) din 2022, decizie care ar trebui să priveze industria, în special locală, de o piață semnificativă.

Câțiva lideri ai unor firme din regiunea New York au declarat pentru AFP că intenționează să conteste interdicția, al cărei text trebuie ratificat de primarul Bill de Blasio.

Rezultatul votului de miercuri arată că majoritatea reprezentanților aleși și-au arătat sprijinul pentru acest text, prezentat la începutul acestui an de mai mulți consilieri municipali.

De la sfârșitul anului 2022 va fi interzisă comercializarea pateului din ficat de gâscă, consumul și chiar deținerea.

Contravenienții se expun unei amenzi cuprinsă între 500 și 2000 de dolari, susceptibilă să fie reînnoită la fiecare 24 de ore.

Producția de „foie gras” este interzisă în mai multe țări, inclusiv în Danemarca, Regatul Unit sau Australia.

„Aceasta este o zi istorică pentru drepturile animalelor”, a comentat, după vot, Matthew Dominguez, consilier politic al asociației Voters pentru Drepturile Animalelor, care a jucat un rol major în această problemă.

Textul adoptat miercuri specifică faptul că interdicția se referă la produsele provenite de la animalele care sunt alimentate forțat, practică denunțată de partizanii legii, precum și mai multe asociații de protecție a animalelor.

Pentru Matthew Dominguez, hrănirea cu forța este o „atrocitate”.

Pe lângă amatori, comercianți și restauratori, primii loviți de noua măsură vor fi cei doi mari producători aflați în nordul New York-ului, Hudson Valley Foie Gras și La Belle Farm.

Pateul din ficat de gâscă furnizat de aceste două ferme alimentează o mare parte din piața de profil din New York.

Te-ar putea interesa și: