Evenimentul Zilei > Politica > De ce își ține Klaus Iohannis vacanţa la secret?
De ce își ține Klaus Iohannis vacanţa la secret?

De ce își ține Klaus Iohannis vacanţa la secret?

Administrația Prezidențială i-a informat pe cetățenii români că președintele lor a plecat o săptămână în Germania. Klaus Iohannis a fost însă fotografi at pe aeroportul din Palma de Mallorca, iar după apariția pozei în spațiul public șeful statului tace.

Pe 17 august, pe la prânz, Administrația Prezidențială informa că președintele Klaus Iohannis pleacă, timp de o săptămână, într-o deplasare privată, în Germania. Atât. S-a creat astfel percepția că președintele și soția sa, Carmen, vor petrece o săptămână la părinții șefului statului, aflați în Germania. Din Germania poți să pleci în orice colț al lumii, arăta într-un editorial publicat în EVZ, Ion Cristoiu, intitulat: „De ce nu a fost fotografiat Klaus Iohannis în vacanța din Germania”.

De altfel, se pare că şeful statului şi-ar fi petrecut vacanţa în Spania, în Insulele Baleare. Sâmbătă, un telespectator al Antenei 3 a trimis redacției o fotografie cu Klaus Iohannis îmbrăcat lejer de vacanță, cu cămașă albă cu mânecă scurtă, pantaloni beige și șosete albe, citind o carte pe un aeroport ce pare a fi cel din Palma de Mallorca.

Cotroceniul tace

De la Palatul Cotroceni nu a venit nici o reacție. EVZ l-a contactat pe tatăl șefului statului, Gustav Heinz Iohannis. „Nu vă confirm nimic. Eu nu dau în general infomaţii asupra fiului meu şi aşa că, indiferent ce ar fi, răspunsul meu este negativ. Pe noi nu prea ne interesează Antena 3. Când vedem ceva din România, vedem altfel, dar Antena 3, exclusiv, nu. Nu dau relaţii (n.r. – despre vacanţa preşedintelui Klaus Iohannis). Vă mulţumesc pentru interesul dumneavoastră şi vă urez o zi frumoasă”, a fost reacţia tatălui preşedintelui României.

„L-am vazut eu când a aterizat la München dintr-o cursă Lufthansa, pe la 3 după amiaza parca, el, ea și doi sppiști. Unde s-a dus mai departe nu știu, că nu l-am urmărit”, a comentat pe Facebook jurnalista Cristina Călin la materialul publicat de EVZ cu reacția tatălui președintelui.

Președintele a plecat fără să răspundă la întrebări

În cursul zilei de sâmbătă, 27 august 2016, EVZ a solicitat Administraţiei Prezidenţiale un punct de vedere cu privire la concediul preşedintelui Klaus Iohannis. Ieri, a fost trimisă o nouă solicitare cu privire la costurile deplasării șefului statului. Până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns.

Ieri, la 12.30 fix, președintele Klaus Iohannis a coborât din Mercedesul S-Klasse în Parcul Carol. A fost invitat la ceremonia dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Șeful statului s-a îndreptat spre locul destinat oficialităților, s-a pupat cu Patriarhul Daniel, a dat mâna cu premierul Dacian Cioloș și s-a așezat lângă el. Apoi, a susținut un discurs și a plecat din parc fără să accepte întrebări din partea presei, care aștepta explicații din partea președintelui cu privire la fotografia cu el pe aeroport în Palma de Mallorca, deși Administrația Prezidențială a informat că va pleca în Germania.


A cincea vacanță


Fotografi a cu șeful statului în vacanță a fost trimisă Antenei 3 de un telespectator


Aceasta a fost a cea de-a cincea vacanţă a şefului statului în mai puţin de doi ani de mandat.

Prima vacanţă. După ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen Iohannis, au plecat într-o vacanţă de o săptămână în renumita staţiune Palm Beach (Florida), destinaţie de lux de pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii. Cuplul Iohannis şi-a vizitat şi finii din SUA, familia Vecerdea.

● A doua vacanţă. La câteva luni de la preluarea mandatului de preşedinte, Klaus Iohannnis pleacă într-un nou concediu cu ocazia sărbătorilor de Paşte. Cuplul prezidenţial a fost în aprilie insulele Madeira din Portugalia, o locaţie exotică denumită „Insulele celor fericiţi”. Administraţia Prezidenţială a anunţat atunci „vacanţa privată” abia după ce informaţia a apărut în ziarul portughez Diarios de Noticias. Surse din cadrul Administrației Prezidențiale au arătat că, înainte de a pleca în Madeira, președintele României a fost în vizită la părinții săi, la Wurzburg, în Germania.

● A treia vacanță. În 3 august 2015, Klaus Iohannis a plecat iar într- o vacanţă de cel puţin două săptămâni, de această dată în ţară, la vila de protocol de la Neptun şi la Sibiu.

A patra vacanţă. Klaus şi Carmen Iohannis şi-au petrecut sărbătorile de iarnă din 2015 în Florida.Vizite externe și renovări

Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar în primele trei luni ale anului 2016 aproape 1,5 milioane de lei pe deplasări externe, pentru transport şi cazare pentru delegaţiile oficiale ale preşedintelui. Până la sfârşitul anului şeful statului va avea și o aeronavă personală.

De când s-a instalat la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a vizitat nu mai puţin de 17 ţări. În SUA a fost de două ori: la Summitul ONU de la New York și la Washington DC. Anul trecut, la rectificarea bugetară, Președinția a primit peste 10 milioane de lei pentru „acțiuni externe”.

De când a fost ales președinte, Iohannis a făcut și o serie de renovări și nu doar la Vila Lac 3, unde a fost investit aproape un milion de euro, unde s-a mutat ci și la Cotroceni, unde doar sistemul nou de irigații din grădină a costat 2,4 milioane de lei.