Evenimentul Zilei > EVZ Special > De ce acte au nevoie studenții care vor să meargă în Marea Britanie
De ce acte au nevoie studenții care vor să meargă în Marea Britanie

De ce acte au nevoie studenții care vor să meargă în Marea Britanie

Începând de la 1 ianuarie 2021, data de la care Marea Britanie își va asuma statutul de stat terț în relația cu statele UE, anumite categorii de cetățeni români vor avea nevoie de viză.

Cetăţenii români care vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a munci, pentru studii sau pentru dezvoltarea propriei afaceri vor avea nevoie de viză, se menţionează într-un comunicat remis joi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). Comunicatul anunță că românilor care călătoresc în Marea Britanie în scop turistic sau în vizită nu li se va solicita viză,

Libera circulaţie între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se încheie la 31 decembrie 2020, urmând ca din 1 ianuarie 2021, Regatul Unit să îşi asume pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele UE, inclusiv cu România, se specifică în comunicatul preluat de Agerpres.

Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor urma reglementările stipulate de legislaţia Regatului Unit în materie de imigraţie, prin adoptarea unui sistem de imigraţie pe bază de puncte, care se aplică tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv celor români, conform Ministerului Muncii.

Noile condiţii ale sistemului de imigraţie britanic nu se aplică cetăţenilor români care s-au înscris în sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili să se înscrie până la data de 30 iunie 2021, se mai precizează în comunicat.

6 luni fără viză, pentru călătorii sau vizite

Cetăţenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză! (…) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligaţi să obţină o viză”, se menţionează în comunicatul MMPS.

Totodată, conform Ministerului Muncii, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate, Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

Cum obțin viza românii care vor să muncească în Marea Britanie

Românii care vor dori să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional în parte. Aceste condiţii includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze.

În cadrul noului sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit au fost implementate 3 trasee profesionale: traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker); traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent), potrivit comunicatului Ministerul Muncii.

În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un anumit număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, urmând ca celelalte puncte 20 să aibă caracter „tranzacţionabil”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE