Marea Britanie, prima lovitură și pentru români: „Vor plăti mult mai mult”

Marea Britanie, prima lovitură și pentru români: „Vor plăti mult mai mult”

Premierul Boris Johnson dă prima lovitură pentru europeni, despre care spune că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru a învăța la universitățile din Marea Britanie.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, oficial, că se va renunța la programul Erasmus în favoarea unui program internațional. Reamintim că foarte mulți studenți din România, înscriși în programul Erasmus, studiază în Marea Britanie.

Marea Britanie abandonează programul european de schimburi adresat studenţilor – ERASMUS, decizie luată în cadrul acordului său post-Brexit, încheiat chiar în Ajunul Crăciunului, invocând probleme legate de costuri şi anunţând un program britanic mondial în locul acestuia, în cadrul căruia europenii vor fi forțați să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a participa la el.

Subliniind că a fost vorba despre o „decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un ”lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era ”extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Guvernului conservator a anunţat că „este vorba despre un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în cele mai bune universităţi din întreaga lume şi nu doar în Europa”, așa cum era până acum cu programul ERASMUS.

Programul Erasmus – la care Regatul Unit participă din 1987 – urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat „regretul faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus”.

El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă „rapid de claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.

Marea Britanie și UE au ajuns la un cord în Ajunul Crăciunului

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial în Ajunul Crăciunului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că UE și Marea Britanie au ajuns, în sfârșit, la un acord comercial.

„În sfârșit, s-a ajuns la un numitor comun. A fost un drum lung și anevoios, dar iată-ne, acum, aici”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Aceasta a mai precizat că acordul la care s-a ajuns este foarte profitabil pentru ambele părți.

„Am ajuns un acord bun pentru ambele părți. Este foarte echilibrat și corect atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Marea Britanie. A fost cel mai responsabil lucru pe care îl puteam face”, a mai declarat Ursula Von der Leyen.

Totul a fost despre „suveranitate”

Ursula von der Leyen a mai anunțat că „întreaga dezbatere a fost, defapt, întotdeauna despre suveranitatea statelor. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, această suveranitate în secolul 21?”.

„Este despre a ne aduna puterile și a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri. Este vorba despre a ne ajuta reciproc în vremuri grele, de criză, decât să încercăm să facem totul pe cont propriu, iar Uniunea Europeană ne arată exact cum să facem acest lucru”, a mai spus președintele Comisiei Europene.