Evenimentul Zilei > Actualitate > Acord comercial între UE și Marea Britanie: „Ceasul nu mai ticăie. Ziua de azi este o uşurare”
Acord comercial între UE și Marea Britanie: „Ceasul nu mai ticăie. Ziua de azi este o uşurare”

Acord comercial între UE și Marea Britanie: „Ceasul nu mai ticăie. Ziua de azi este o uşurare”

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că a fost un drum lung și anevoios.

Brexit. La ce acord s-a ajuns?

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial, anunță BBC.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că UE și Marea Britanie au ajuns, în sfârșit, la un acord comercial.

„În sfârșit s-a ajuns la un numitor comun. A fost un drum lung și anevoios, dar iată-ne, acum, aici”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Aceasta a mai precizat că acordul la care s-a ajuns este foarte profitabil pentru ambele părți.

„Am ajuns un acord bun pentru ambele părți. Este foarte echilibrat și corect atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Marea Britanie. A fost cel mai responsabil lucru pe care îl puteam face”, a mai declarat Ursula Von der Leyen.

Totul a fost despre „suveranitate”

Ursula von der Leyen a mai anunțat că „întreaga dezbatere a fost, defapt, întotdeauna despre suveranitatea statelor. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, această suveranitate în secolul 21?”.

„Este despre a ne aduna puterile și a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri. Este vorba despre a ne ajuta reciproc în vremuri grele, de criză, decât să încercăm să facem totul pe cont propriu, iar Uniunea Europeană ne arată exact cum să facem acest lucru”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Detalii concrete despre noul acord

Ursula von der Leyen conturează deja planul acordului dintre cele două puteri mondiale și oferă următoarele detalii:

„Acordul este corect pentru ambele părți și va rămâne așa”, a spus ea menționând că regulile și standardele UE vor „rămâne de asemenea respectate”.

„Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua să coopereze în toate domeniile de interes comun, cum ar fi încălzirea globală, energia, securitatea și transporturile”, a mai adăugat ea.

„Împreună încă putem realiza mai multe lucruri decât dacă ne-am lupta singuri”, a mai spus Ursula van de Leyen.

La rândul său, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier a declarat că încheierea acordului comercial cu Regatul Unit este o uşurare pentru că s-a ajuns la ea cu doar o săptămână înainte de termenul limită de la sfârşitul anului, relatează Reuters.

„Ceasul nu mai ticăie”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează”, a adăugat el.

Bruxellesul „va fi alături” de pescarii statelor membre afectate de noua repartiţie a cotelor şi zonelor de pescuit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană în acordul comercial post-Brexit, a dat asigurări Michel Barnier.

Acordul asigură „o bază de acces reciprocă la ape şi resurse, cu o nouă repartiţie a cotelor şi oportunităţilor de pescuit. Acest acord va impune eforturi, o ştiu, dar UE va fi prezentă alături de pescarii europeni, este angajamentul nostru”, a promis Michel Barnier  în cadrul unei conferinţe de presă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.