Evenimentul Zilei > Social > Decizie-şoc! Ursula von der Leyen ignoră perioada de carantină
Decizie-şoc! Ursula von der Leyen ignoră perioada de carantină

Decizie-şoc! Ursula von der Leyen ignoră perioada de carantină

Ursula von der Leyen s-a plasat în autoizolare după ce a avut contact cu o persoană diagnosticată ca fiind infectată cu noul coronavirus.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va ieşi din carantină marţi seara, în pofida recomandărilor agenţiei europene de sănătate publică, ce prevăd 14 zile de autoizolare după intrarea în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus.

O decizie care ar putea fi luată drept exemplu de masele largi

Von der Leyen urmează regulile din Belgia, care au fost relaxate recent, dar decizia sa de a nu ţine cont de recomandarea mai strictă a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) ar putea slăbi şi mai mult apelurile în favoarea unei abordări europene comune în combatarea pandemiei.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 61 de ani şi medic de profesie, a spus că va rămâne în autoizolare preventivă până marţi seara, după ce o persoană cu care a venit în contact pe 29 septembrie, în timpul unei deplasări oficiale în Portugalia, a fost confirmat duminică cu coronavirus.

Ursula von der Leyen a fost testată negativ joia trecută

Contactul potenţial contagios a avut loc în cursul unei vizite în Portugalia. Ursula von der Leyen a participat marţea trecută la o reuniune organizată de Preşedinţia Portugaliei. Potrivit presei, la reuniune a fost prezent şi un oficial care duminică a fost confirmat ca având coronavirus.

Miercurea trecută, Ursula von der Leyen a participat la o întâlnire cu toţi membrii Comisiei Europene, iar joi şi vineri a fost prezentă la summitul Uniunii Europene, desfăşurat la Bruxelles

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze cu privire la recomandările ECDC, precizând însă că autoizolarea şefei CE este conformă cu regulile belgiene.

Belgia, care găzduieşte instituţiile europene, a redus de la 1 octombrie perioada obligatorie de carantină de la 14 la 7 zile, deşi înregistrează una din ratele cele mai ridicate de infectare din Europa. Decizia a fost luată mai ales pentru că oamenii au avut dificultăţi în respectarea acestei prevederi, care a avut un puternic impact economic şi social, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, decizia Belgiei nu ţine cont de recomandarea ECDC, reiterată în septembrie, ca persoanele venite în contact cu cazuri confirmate de coronavirus să intre în carantină timp de două săptămâni, informează Agerpres.