În fruntea unei echipe formate din 27 de comisari (12 femei și 15 bărbați), toţi albi, Ursula von der Leyen a vorbit în fața Parlamentului European de la Bruxelles, cu ocazia unei dezbateri despre manifestațiile anti-rasism care, în Statele Unite, au urmat uciderii lui  George Floyd, un bărbat negru asfixiat de un polițist alb pe 25 mai.

“Să ne uităm în jurul nostru, aici în acest hemiciclu. Diversitatea societății noastre nu este reprezentată”, a lansat doamna von der Leyen. “Și eu sunt prima care recunosc că situația nu este mai bună în cadrul colegiului de comisari, nici în rândul personalului Comisiei Europene”.

“Nu știu ce înseamnă să fii negru sau să fii membru al unei alte minorități etnice, religioase sau sexuale. Nu am avut niciodată experiența de a fi tratată diferit doar din cauza nașterii mele”, a spus ea. “Nu știu cum este să fii tratat cu suspiciune, zi de zi, pe stradă, în timp ce fac cumpărături, caut un loc de muncă sau o locuință nouă”.

“Majoritatea dintre noi, cei aflaţi în această sală, nu știm cum este”, a spus ea. “Dar știm un lucru: mulți oameni – femei și bărbați – o știu. Și ne spun, din toţi rărunchii, că am tolerat rasismul prea mult timp”. “În Uniunea noastră, nu există loc pentru rasism sau pentru vreo altă formă de discriminare”, a spus ea, amintind de legislația UE în acest domeniu. Dar “trebuie să facem mai multe”, a cerut ea, indicând că săptămâna viitoare o dezbatere în Comisie va fi dedicată rasismului.

În cadrul acestei sesiuni plenare a Parlamentului European, care s-a deschis cu un minut de reculegere în memoria lui George Floyd, un europarlamentar german de origine africană a susținut că a fost victima violenței polițienești la Bruxelles.

Pierrette Herzberger-Fofana, o deputată a Verzilor, a declarat că a fost tratată brutal de poliție atunci când a fotografiat o intervenție pe care a considerat-o abuzivă, versiune contestată de poliția belgiană.