Evenimentul Zilei > Justitie > Surpriză neplăcută pentru Dragnea, chiar de Crăciun! De la porci se trage totul
Surpriză neplăcută pentru Dragnea, chiar de Crăciun! De la porci se trage totul

Surpriză neplăcută pentru Dragnea, chiar de Crăciun! De la porci se trage totul

Chiar în ziua de Crăciun, numele lui Liviu Dragnea apare într-o dezvăluire despre ceea ce a fost nu demult afacerea lui de suflet, ferma de porci din comuna Salcia.

Astfel, conform g4media.ro, „ferma Salcia nu-și plătea salariații la timp, deși fostul lider PSD susținea de câte ori avea ocazia se luptă pentru salariații români și pentru capitalul românes”. Asta reiese din datoriile companiei Salcia.

Informaţiile au fost publicate în Buletinul Procedurilor Insolvențe de Eurosmart SPRL, administratorul judiciar al fermei de porci din judeţul Teleorman. Încă din luna martie, activitatea fermei de porci din Salcia este controlată de un administrator judiciar, după ce societatea deținută în acte până în ianuarie 2019 de fiul Liviu Dragnea nu și-a plătit furnizorii de purcei din Germania.

Datorii foarte mari cu salariile

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul, amintim că în ianuarie 2019, Dragnea jr ceda 90% dintre acțiunile firmei către Liviu Ilie Dragne, originar din aceeaşi comună (n.r. – Gratia) cu Liviu Dragnea. Despre Dragne, presa a scris că ar fi un posibil paravan în multe dintre afacerile controlate de familia lui Liviu Dragnea.

„Insolvența a fost cerută încă din 2019 de o companie germană care furniza purcei fermei din comuna Salcia, pe care apoi familia Dragnea îi îngrășa și îi vindea în special în județe ca Teleorman, Olt, Dolj și Ilfov”, arată sursa citată. Nu era însă singura problemă pentru afacerea omului care în prezent este închis la Rahova.

Dincolo de faptul că furnizorii nu erau plătiţi, nici angajații nu erau mai norocoşi şi plăţile către nu se făceau la timp. În acest context, pe adresa Eurosmart au venit solicitări de plată pentru salarii în valoare totală de peste 100.000 de lei, sumă din care până la sfârșitul lunii octombrie 2020 s-au recuperat 94.000 de lei.

Apare şi numele lui Paul Stănescu

Ferma de porci din comuna Salcia avea 72 de angajați în anul 2009. Cel puţin asta arată datele transmise la Ministerul de Finanțe la acea vreme. „Deși față de angajați au fost solicitate datorii de peste 100.000 de lei, față de societatea nașului de cununie al lui Dragnea jr, debitele erau de doar puțin peste 3.200 de lei.

Administratorul judiciar a consemnat datorii de doar 3.200 de lei ale Fermei Salcia către Farmavet SA. Această companie a fost deținută până în acest an de Paul Stănescu, un om de afaceri care a fost nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea.

Mai mult, cu ocazia cununiei, Paul Stănescu a recunoscut că este prieten de peste 30 de ani cu Liviu Dragnea. Paul Stănescu a vândut Farmavet unui fond de investiții din China”, mai arată g4media.ro

Cele mai importante datorii

Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea

În cadrul procesului de insolvență a Fermei Salcia au apărut datorii de aproape 64 de milioane de lei. Banii lipseau din buzunarele diverşilor parteneri sau din bugetele publice. Sursa citată a notat care au fost cele mai importante datorii:

„Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman – aproape 3,6 milioane de lei (din care doar 2,1 milioane de lei este trecută ca o datorie garantată a fi recuperată în procesul insolvenței); Unicredit Bank – aproape 2 milioane de lei.

Alte datorii la bugetele publice mai sunt: 600.000 de lei către comuna Salcia, 400.000 de lei către Administrația Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Teleorman; Nutrelo Group – aproape 20 de milioane de lei (firma este controlată de Ștefan Valentin Dragnea, cel care deține 80% dintre acțiuni);

Schweinemast Brader GMBH (furnizorul german de purcei) – aproape 9 milioane de lei.”

Printre problemele scoase la suprafaţă de insolvenţă se numără şi cele din contabilitatea Fermei Salcia. „Ponderea  cea  mai  mare în stocuri este reprezentată de stocul de animale, în valoare de 11 milioane de lei, care, conform informațiilor primite de la societatea debitoare, trebuia scăzut din gestiune în 2012 pentru suma de 7,36 milioane de le lei, respectiv în 2017 pentru suma de 3,77 milioane de lei”, se precizează în Buletinul Procedurilor de Insolvență.

Istoria Fermei Salcia

Ferma Salcia este forma fermă comunistă Romcip, care a ajuns în proprietatea lui Petre Pitiș, omul care conduce Tel Drum, după ce a fost privatizată către foștii angajați. În 2014, Ștefan Valentin Dragnea intră în posesia a 80% din acțiunile fermei de porci în schimbul a 450 de lei.

Administrator era Ilie Liviu Dragne, căruia fiul fostului lider PSD i-a cedat în 2019 cele 90% dintre acțiunile de la ferma de porci. Dragne apare şi într-un dosar de evaziune fiscală în valoare de 200.000 de euro, faptă comisă în calitate de administrator al Fermei Salcia.

sursa: g4media.ro

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.