Evenimentul Zilei > International > De ce a devenit Marea Neagră un punct de foc între SUA și Rusia. Este descrisă ca fiind „un potențial butoi de pulbere”
De ce a devenit Marea Neagră un punct de foc între SUA și Rusia. Este descrisă ca fiind „un potențial butoi de pulbere”

De ce a devenit Marea Neagră un punct de foc între SUA și Rusia. Este descrisă ca fiind „un potențial butoi de pulbere”

Descrisă de unii drept „un potențial butoi de pulbere”, Marea Neagră are șase țări pe coasta sa: Turcia, România, Bulgaria, precum Georgia și Ucraina, care sunt considerate parteneri americani, dar nu fac parte din alianţă. Și apoi mai este Rusia.

Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care lipsește acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cauzată de avioanele ruseşti a atras atenția lumii cu privire la Marea Neagră, care a fost de la început în centrul războiului din Ucraina, se arată în analiza NBC News.

Ar putea deveni acum un punct de foc major Marea Neagră?

Parlamentari şi foşti oficiali militari consultaţi de NBC News au declarat că răspunsul este deosebit de îngrijorător, în condiţiile în care acordul care permite ca cerealele să iasă din câteva porturi ucrainene de la Marea Neagră este în prezent într-un echilibru precar, iar flota Rusiei foloseşte zona ca platformă de lansare pentru atacuri împotriva oraşelor ucrainene.

Descrisă de unii drept „un potenţial butoi cu pulbere”, Marea Neagră este puţin mai mare decât California şi se învecinează cu şase în zona sa de coastă: Turcia, România şi Bulgaria (membre NATO), precum şi Georgia şi Ucraina, care sunt considerate parteneri ai SUA, dar nu fac parte din alianţă. Şi mai este şi Rusia.

La un moment dat, SUA au ajutat aliaţii să echilibreze prezenţa rusă în Marea Neagră şi au efectuat exerciţii acolo, dar administraţia Biden a retras navele americane din zonă când s-a dovedit că ruşii se pregăteau să invadeze Ucraina.

Șanse sunt minime de a recupera drona

Turcia împiedică acum navele de război să intre în mare prin strâmtoarea Bosfor, pe care o controlează şi pe care o poate închide în timp de război. Acest lucru înseamnă că SUA nu au niciun mijloc de a recupera drona, pe care SUA au declarat că au doborât-o marţi în Marea Neagră, după ce un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu ea.

„Atrage atenția asupra lipsei unei abordări cuprinzătoare a unei regiuni care este importantă, nu doar pentru aliații noștri și pentru țările care se învecinează cu Marea Neagră, dar este importantă și pentru securitatea Statelor Unite”, a declarat senatorul Jeanne Shaheen, pentru NBC News.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al Statelor Unite ale Americii, a declarat miercuri că, probabil, oricum nu erau prea multe de recuperat. Drona s-a scufundat într-o zonă în care adâncimea ajunge până la 1.000 de metri, iar armata americană s-a asigurat că bazele de date au fost şterse, a spus el.

Marea Neagră este un punct slab în special pentru flancul estic al NATO

Rusia a învinuit SUA pentru incident, negând că avionul său a intrat în contact cu drona și acuzând Washingtonul de provocare prin supravegherea în apropierea spațiului aerian rusesc.

Foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale care au operat în regiune au declarat pentru NBC News că nivelul investiţiilor SUA şi NATO în Marea Neagră nu corespunde importanţei sale strategice. Aceştia au spus că, în ciuda retoricii NATO, activitatea occidentală în regiune a început să scadă după ce Moscova a cucerit Crimeea.

Glen Grant, fost ofiţer britanic care a lucrat ca instructor militar şi consultant pentru Ucraina şi Bulgaria, a declarat că Marea Neagră este un punct slab în special pentru flancul estic al NATO. „Nu există NATO pe acel flanc din cauza slăbiciunii Bulgariei şi României şi a intransigenţei Turciei. Din această cauză, nu ai o prezenţă NATO în Marea Neagră”, a explicat britanicul.

NATO a condus misiuni mai ample de poliţie aeriană în România şi Bulgaria

Un oficial NATO, care a cerut să-şi păstreze anonimatul, a subliniat că regiunea Mării Negre are o „importanţă strategică” pentru alianţă, menţionând că membrii săi au consolidat prezenţa NATO ca răspuns la anexarea Crimeei de către Kremlin în 2014 şi la invadarea pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

Oficialul a mai precizat că NATO a condus misiuni mai ample de poliţie aeriană în România şi Bulgaria, a plasat mai multe sisteme de apărare aeriană şi antirachetă în România şi Turcia şi a staţionat noi grupuri de luptă în regiune.

Steven Horrell, fost ofiţer de informaţii în cadrul serviciilor navale ale SUA, care acum studiază regiunea pentru Centrul de Analiză a Politicii Europene din Washington, spune că Turcia – care serveşte drept bastion sudic al NATO şi are una dintre cele mai puternice armate din alianţă – „trebuie să fie în centrul” oricărei strategii pentru Marea Neagră (…).

„Trebuie să ne bazăm pe cei trei aliaţi NATO (Bulgaria, România şi Turcia) şi pe statele de la Marea Neagră pentru a prelua iniţiativa”, a punctat în continuare Steven Horrell. „Este o provocare pentru cei trei să se unească într-o singură voce în acelaşi mod în care au făcut-o, de exemplu, statele baltice”, a mai adăugat acesta.

Ministerele de Externe ale Bulgariei, României şi Turciei nu au răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol

Peste tot planează afacerea cu cereale, care expiră duminică. Intermediat de Turcia şi de Naţiunile Unite, pactul a permis Ucrainei – unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, ulei de floarea-soarelui, grâu şi porumb din lume – să stabilizeze pieţele mondiale şi să asigure securitatea alimentară globală.

De asemenea, a adus ţării banii atât de necesari în timp ce se luptă cu invadatorii ruși. În cursul procesului de reînnoire a acordului, însă, Rusia a încercat să facă presiuni pentru concesii mai mari şi să scurteze pactul de la 120 de zile la 60 de zile, ceea ce a generat temeri că acordul ar putea fi sabotat. Vizitând un depozit logistic al ONU din Addis Abeba care stochează o parte din grâul ucrainean ce a ajuns în capitala etiopiană, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că este vital ca acordul să fie reînnoit

„Putem vedea impactul dacă acest lucru nu se va întâmpla, deoarece înseamnă literalmente că ceea ce vedeţi chiar aici nu va ajunge în multe alte locuri”, a spus Bşinken. Toate privirile, se pare, vor rămâne orientate sepre Marea Neagră pentru ceva timp, a concluzionat NBC News.