Drona americană prăbuşită în Marea Neagră. Pentagonul a dat publicităţii înregistrarea video a incidentului
- Iulia Moraru
- 16 martie 2023, 12:58
Pentagonul a dat joi publicităţii o înregistrare video în care se poate vedea cum un avion militar rus se apropie foarte mult de o dronă a armatei americane, deversează combustibil în apropierea ei şi provoacă avarii la elicea aparatului de zbor fără pilot după interceptare.
Înregistrarea video desecretizată, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordinea în care s-au petrecut, a menţionat Pentagonul.
Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia..
Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 "Reaper"pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.
Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc.
Pe de altă parte, postul de televiziune american ABC News a relatat, citând un oficial american neidentificat, că rușii ar fi recuperat resturi de la drona MQ-9 Reaper care a căzut marți în Marea Neagră.
Nu se știe deocamdată ce părți din drona americană au reușit să fie luate din apă de ruși. Informațiile sunt însă în contradicție cu cele oferite de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, care a spus că partea rusă nu a reușit să pună mâna pe rămășițele dronei.
Rușii vorbeau despre ridicarea resturilor dronei de pe fundul mării
O înregistrare audio apărută în interceptările rusești a arătat că unele persoane vorbeau în limba rusă despre ridicarea de pe fundul mării a unor resturi ale dronei doborâte. Potrivit informațiilor, ce nu au fost însă confirmate de niciuna dintre părți, ar fi fost vorba despre „o carcasă a motorului cu combustie”.
Pentru a șterge orice urmă de panică, Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, a declarat că armata americană a luat toate măsurile necesare pentru a elimina software-ul dronei, astfel încât rușii să nu poată obține informații clasificate dacă vor reuși să ridice resturile aparatului.
Secretarul american al Apărării a vorbit cu Serghei Șoigu în urma incidentului
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri despre incidentul din Marea Neagră și a spus că a discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu, căruia i-a transmis că Rusia trebuie să opereze aeronavele militare într-o manieră „sigură și profesionistă”.
El a descris incidentul ca fiind unul periculos, fiind parte dintr-un șir de acțiuni agresive, riscante și nesigure, ale soldaților ruși în spațiul aerian internațional. Rugat de un reporter să ofere mai multe detalii despre conversația sa cu Serghei Șoigu, Austin a spus că nu va intra în detaliile discuției, dar a reiterat că SUA „vor zbura și opera oriunde permite dreptul internațional”.
„Luăm foarte în serios orice potențial de escaladare și de aceea consider că este important să menținem deschise liniile de comunicare”, adaugă acesta. El spune că este „cu adevărat esențial” ca ambele părți să poată „să răspundă la telefon și să interacționeze între ele” și că crede că va ajuta la „prevenirea calculelor greșite” în continuare.