Evenimentul Zilei > Horoscop > De câte ori folosiți acest simbol, scrieți, de fapt, ”Amin!”. Taurii au trăiri și emoții noi, Fecioarele sunt confuze, dar mută și munții din loc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
De câte ori folosiți acest simbol, scrieți, de fapt, ”Amin!”.  Taurii au trăiri și emoții noi, Fecioarele sunt confuze, dar mută și munții din loc  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

De câte ori folosiți acest simbol, scrieți, de fapt, ”Amin!”. Taurii au trăiri și emoții noi, Fecioarele sunt confuze, dar mută și munții din loc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

De fiecare dată când scriem acest semn, înseamnă că spunem ”Amin!”. Este vorba despre un semn grafic făcut popular de internet, de epoca informaticii. Îl folosim zilnic, poate de mai multe ori, îl avem pe tastatură. Carl Gustav Jung ar fi spus, că, prin rezonanță, sau prin cine știe ce mecanism al subconștientului colectiv, spunem tot de atâtea ori ”Amin!”.

 

 

HOROSCOP  Pe 28 iunie s-au născut Jean-Jacques Rousseau, Peter Paul Rubens, Luigi Pirandello, Mel Brooks, John Cussack, Eric Ambler, Harold Evans, Elon Reeve Musk, Sergiu Celibidache, Ion D. Berindei, Paul Teodorescu, Paul Urmuzescu, Horia Teodor, Olga Morărescu Mărginean, Leonard Orban.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii: doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, aflarea moaştelor lor şi Papia. Nimic în ”Kalendar”.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, simbolul ”@” (”a-rond”, „coadă de maimuţă”, „at sign”), universal şi omniprezent în lumea Internetului de astăzi, însemna în Evul Mediu ”Amin!”.

 

Pentru că ”@” apare pentru prima dată în anul 1345, într-o traducere bulgărească a „Cronicii lui Constantin Manasses”, o scriere bizantină, în limba greacă, din secolul 12 care trecea în revistă istoria lumii până la sfârşitul veacului al XI-lea. Aici, semnul era folosit ca simbol pentru cuvântul „Amin!”.
 

Înainte de apariția tiparului, în mansucrisele copiate de clerici, se poate observa o încercare de scurtare a unor cuvinte, chiar folosirea unor simboluri. Hârtia, papirusul, pergamentul, pielea erau scumpe, cerneala bună și mai scumpă, penele de gâscă potrivite se găseau rar. Așa că se făcea economie. Se observă multe prescurtări în documentele medievale, uneori, ca la romani, apăreau numai consoanele. Asta nu însemna că unele manuscrise nu erau împodobite cu miniaturi excepționale. Mărea valoarea opusului care era destinat vreunui papă, sau cap încoronat.

 

Putem face supoziția că ”@” a apărut ca o prescurtare a lui ”Amin!”, în limba greacă, provenind din ALFA ”α”. Începutul și sfârșitul. α și ω.  Dar și simbolul peștelui – litera alfa α, era semnul de recunoștere al creștinilor, în antichitate. Alfa înconjurat, IHTIS, ΙΗΣΟΥΣ, Iisus în mijlocul credincioșilor, așa spunem cu toții, cercul din jurul literei este totalitatea credincioșorilor.   Amin, înseamnă în ebraică așa este, așa spunem. Nu pot să nu fac trimitere la ”Battlestar Galactica”, la religia politeistă a ”Lords of Kobol” a celor 12 colonii. Acolo religia era luată foarte în serios, legendele mitice erau izvor de hotărâri militare. În loc de ”Amin!”, coloniștii spuneau: ”așa spunem cu toții” ambele declarații de credință pot avea un singur simbol grafic: ”@”! Iisus mereu în mijlocul credincioșilor! Așa este!

 

Simbolul avea să mai apară în scrieri medievale, uneori ușor modificat. În secolele  XIV și XV, ”@” migrează din scrierile religioase și intră în registrele comercianților. Așa se răspândește repede și bine. El era folosit într-un registru spaniol din 1448, Taula de Ariza, care se referea la un transport naval de grâne din Castilla în Aragon.
 

Am primit un email de la o prietenă bună și dragă de la Bruxelles, care spune că, în anul 2000, a fost descoperită o scrisoare a unui negustor florentin, Francesco Lapi, scrisă la 4 mai 1536, în care semnul ”@” apare exact în varianta de astăzi, dar era folosit pentru a desemna o măsură comercială, amfora (a 13-a parte dintr-un butoi) şi scris în caligrafia florentină, cu penițe ronde.

 

Se crede că negustorii italieni au fost cei care au contribuit la răspândirea simbolului, prezent în facturile şi chitanţele care circulau în Europa în secolul XVI. Se pare că este prima atestare a acestui simbol în afara scrierilor din mănăstiri.
 

Negustorii spaniolii se pare că au avut contribuţia lor la popularizarea semnului @, care apare în documente comerciale medievale ca o prescurtare pentru „arroba”, echivalentul a 12 kg. Termenul este considerat de provenienţă arabă (ar-rub) şi însemna „un sfert”. Ulterior, simbolul @ a devenit prescurtarea comercială pentru „la preţul de” (26 de saci de făină@1 dolar).
Multe alte prescurtări de acest fel fuseseră create încă de acum o mie de ani, pentru o scriere mai rapidă de mână a textelor: ampersand (&), prescurtarea latinescului „et” (şi) sau semnul „X” pentru „Christos”, care era de fapt litera grecească „chi” (χ).
 

După Evul Mediu, timp de câteva secole, simbolul ”@” a fost folosit exclusiv în scop comercial. El a fost inclus pe tastaturile maşinilor de scris şi mai apoi pe cele ale computerelor.

 

În anul 1971, un programator numit Raymond Samuel "Ray" Tomlinson, decedat prematur anul trecut, a folosit simbolul ”@” pentru a despărți numele utilizatorului de cel al gazdei e-mailului, pe un străbun al Internetului, numit ARPANET. Trebuia folosit un simbol care să nu poată fi confundat cu alte litere sau semne din numele de utilizator, de către mașină.

 

Așa cum ”#” folosit în special pe Twitter însemna, inițial, număr.

 

Lumea se schimbă, dar undeva, în subconștientul colectiv, cum ar spune Carl Gustav Jung, când scriem ”@” spunem ”Amin, am zis, așa spunem cu toții!” Similar, după cum spuneau senatorii romani din timpul Republicii, după ce terminau discursul, ”dixit!”

 

E liniște și pace în pustnicia mea, am recordul că nu am văzut de opt zile niciun uman, fizic, doar pe Skype. Parcă sunt într-un roman de Isaac Asimov, ”Soarele gol”! Și nu-mi pare rău, spiritul gregar a fost întotdeauna foarte departe de mine. Pentru că-l pomenim astăzi pe Mel Brooks, ce poate să fie mai potrivit decât ”History of the World”, varianta în limba franceză sună excelent, am descărcat-o de pe Libertyland.   Descărcați, cât mai puteți!

 

Apoi o să încerc să-l prind pe Skype, ca să-l felicit, pe Elon Musk, împlinește 46 de ani, o vârstă perfectă pentru un bărbat. Dacă o să pot, o să continui curățenia de vară, m-am înhămat la o treabă grea și care o să-mi ia mult timp, dar am timp, pentru că mâine o să fie, sunt sigur, o altă zi!                                        

 

 

 

                                                @   @   @

 

 

HOROSCOP

 

 

 

BERBEC  Cu toată faima proastă a „omului de la ghişeu” astăzi ai noroc şi poți să nu pierzi mult timp! Accentul se pune astăzi pe activităţile tale oficiale, sau cu autorităţile locale, sau centrale. Sfârsitul lunii iunie este apoteotic, cu toţi Berbecii convertiţi la noua religie a cumpăratului, dar nu cu orice preţ. S-ar pute să fie catarsisul de care ai nevoie în lumea asta anapoda. Sanatatea este bună, atentie la durerile de cap si la pierderea de energie. Gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă lucruri bune!

 

TAUR  Domeniul sentimental e avantajat, în sensul unor trăiri, emoţii noi, dar şi locuri şi oameni pe care nu ia-ai mai văzut de mult, poate prieteni vechi, colegi de şcoală, camarazi din trecut. Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective. Ca să nu rămâi în contemplare sau meditaţie la poarta nouă, după cum spune vorba din popor, este bine să-ţi faci un plan amănunţit din timp. Cine poate, adică are portofelul plin, poate da o petrecere la un local, aşa de miercuri, zi de post şi de ziua motanului Papia!

 

GEMENI    De obicei eşti direct şi chiar ironic și ai înclinaţia să fabulezi inutil şi să înfloreşti lucrurile. Revino la datele de bază, lasă imaginaţia pe altă dată, sunt chestiuni serioase! Îţi place din nou să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un vortex de trăiri, sentimente şi aventuri din cele mai interesante. Amintirile nu-ti dau pace si nu este o idee rea să le aşterni pe hârtie, sau sa deschizi un nou fişier. Nevoia ta permanentă de bani a făcut să te speteşti cu munca în ultima perioadă de timp. Odihneste-te astăzi ca să te poţi lupta cu greutăţile mâine.        

 

RAC   Luna, patroana ta astrologică, te favorizează astăzi cu darul intuiţiei şi al inspiraţiei.  Dacă ai un prag de trecut, atunci astăzi poţi să ai succes, foloseşte-ţi imaginaţia, fii creativ. Perioada asta de timp poţi să faci doi paşi înainte şi unul înapoi, după bunul obicei al zodiei tale. Pe de altă parte ai o înclinaţie nativă către călătorii şi croaziere în special, doar eşti semn de apă. Nu o să sărăceşti dacă o să pleci pe Mediterana, sau chiar peste Atlantic. O călătorie face cât o universitate, se spune în Orient. Cel puţin gândeşte-te la acest aspect, astăzi, dacă nu ai bani.

 

LEU   Trebuie să dai dovadă de iscusinţă şi calm ca să poţi rezolva o problemă, o situaţie, care pare dificilă. Nu te repezi, gândeşte-te bine, ia toţi factorii în consideraţie şi poţi reuşi! Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă imperial impecabil. Nu arăta că eşti rănit sau rănită, că hienele abia aşteaptă! Viaţa în jungla de beton este mai necruţătoare decât în savanele Africii, şi la cel mai mic miros de „sânge” toţi prădătorii o să-ţi sară in cap. Pe de alta parte nu lua in serios toate barfele şi intrigile facute parcă special să-ţi amărasca viata. De fapt, chiar aşa este.

 

FECIOARĂ  Dimineaţa eşti cam confuz, dar gata să muţi şi munţii din loc. Un exemplu clar de nepotrivire între voinţă şi putinţă! Concentrează-te, fii eficient, poate fi o zi importantă pentru tine! Nu lua decizii importante în această perioadă.  Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de proprietate şi speculaţii financiare. Pe de altă parte, domneşte o mare tensiune în legătură cu nişte  teste sau examene. Ai ocazia să-ţi pui un diagnostic la durerile acelea abdominale care nu te mai lasă. Veşti bune de departe.  Un Leu, mai curând o leoiacă te ajută într-o problemă care te obseda.

 

BALANŢĂ  Eşti pe calea cea bună. Continuă şi din mers renunţă sau diminuează unele obiceiuri proaste şi nesănătoase. Este vorba mai ales de tutun şi de dulciuri, de excesele alimentare şi bahice. Ai nevoie de mai multă energie, de mai mult efort. Astăzi poţi să prevalezi printr-o mai bună organizare, dar şi prin odihnă suficientă.  Vitaminele şi sportul te pot ajuta, de asemenea. Mijlocul săptămânii de lucru pare să fie liniştit, chiar monoton.

 

SCORPION   Dacă ai un interviu, examen, sau pur şi simplu o discuţie importantă, evită exprimarea incompletă. Exprimă-te clar, propriu, exact, aşa poţi da impresia de competenţă şi profesionalism. Exprimă-te clar, propriu, exact, aşa poţi da impresia de competenţă şi profesionalism.   Atenţie la o posibilă dispută în familie, la serviciu sau cu partenerul de viaţa. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă şi rupe contactul, cum se zice in armată. Uneori te inşeli în privinţa oamenilor, pentru că iţi faci păreri preconcepute. Şi, pentru Numele lui Dumnezeu, nu mai mânca toate prostiile în oraș!

  

SĂGETĂTOR   Trebuie să ai mai mult discernământ. Nu te mai lăsa emoţionat de ştirile negative, care au drept scop doar să-ţi controleze viaţa. Astăzi ocupă-te de ce este bine pentru tine şi familia ta. Astăzi ocupă-te de ce este bine pentru tine şi familia ta. Zi favorabilă discuţiilor, verbului, clarificării unor probleme, cumpărăturilor de mărfuri ieftine. Hârtiile semnate astăzi vor fi mai târziu lovite rapid de nulitate, deci nu semna contracte de cablu, donatii pentru nu-ştiu-ce-chestie, convocatorul pentru şedinta de bloc, împrumuturi la bancă! Nu mai da sfaturi, mai ales la serviciu, daca nu ţi se cer şi nu mai vorbi atâta numai despre tine.

 

CAPRICORN  Astăzi planurile tale pot să prindă contur, aspectele astrologice sunt favorabile. Nu chiar aşa cum ţi-ai dori, nimic, nimeni nu este perfect, dar totul pare că se derulează cum trebuie! Ai asteptat ziua de azi cu nerabdare şi speranţă că se vor rezolva o parte dintre problemele tale. Nu ai ce regreta, dar este loc de mai bine. Întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie, sau reprinderea unei legături mai vechi.

 

VĂRSĂTOR    Competenţa şi experienţa unor colegi, prieteni, te pot ajuta astăzi să faci progrese serioase, pentru că astăzi este ziua acţiunii. Trebuie să te concentrezi pe un singur lucru, însă. Este ziua acţiunii. Tot ceea ce faci în interesul propriu este sprijinit de conjunctură. Competenţa şi experienţa unor colegi, prieteni, te pot ajuta astăzi să faci progrese serioase. Nu te repezi, gândeşte-te bine, ia toţi factorii în consideraţie şi vei reuşi. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Mai ales dacă aceste opinii crezi că nu îţi sunt favorabile.

 

 

PEŞTI   Eşti mai puţin sensibil decât de obicei. Foloseşte ziua ca să pui la punct unele situaţii sentimentale în care nu te simţi confortabil. Vine o schimbare importantă şi trebuie să-i faci faţă! Mănâncă mai multe alimente strict naturale, vitamine şi fructe proaspete, mere şi citrice. Organismul tau are nevoie de cruţare şi de refacere. Proiectele începute în această perioadă pot aduce rezultate excelente. Pe seară, cu prietenii, eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine.