Evenimentul Zilei > Actualitate > De astăzi, servicii medicale doar cu cardul de sănătate
De astăzi, servicii medicale doar cu cardul de sănătate

De astăzi, servicii medicale doar cu cardul de sănătate

Fie că mergeți la doctorul de familie, la spital sau la centru de analiză, trebuie să prezentați documentul. Atfel, riscați să plătiți serviciile medicale. Sunt, însă, trei excepții de la această regulă.

Cardul național de sănătate este, de astăzi, unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani, care au intrat in posesia lui. Sunt, însă, trei grupe de pacienți care nu trebuie să prezinte documentul.

Excepțiile de la regulă

Prima excepție o reprezintă asigurații cărora, până la această dată, nu li s-a emis cardul de sănătate. Ei vor beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, întrucât medicul verifică în sistem și vede că bolnavul nu are card emis.

Pentru cazul în care documentul a fost emis, dar n-a ajuns încă la cetățean, „acesta figurează cu card neemis și primește servicii medicale”, a explicat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

A doua excepție sunt asigu rații care au pierdut sau au deteriorat cardul de sănătate. Ei trebuie să solicite eliberarea unuia nou, de la casele de asigurări de care aparțin, unde vor depune o cerere și vor plăti contravaloarea noului document și a cheltuielilor de poștă – 15,5 lei. Până la primirea noului card, asigurații au acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire – emisă tot de casele de sănătate.

Adeverință pentru cei care au refuzat cardul

Ultima excepție sunt asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate. Ei vor depune o cerere în scris la casele de asigurări de care aparțin, în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Casele de sănătate le vor emite adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate, care, însă, sunt valabile doar 3 luni, așa că în momentul expirării vor relua procedura.

Dacă rămâi fără slujbă și nu mai contribui la asigurări, cardul va fi valabil încă 3 luni. După aceea, plătești din buzunar serviciile!

Cum obțin cardul cei care împlinesc de acum 18 ani

Pentru asigurații care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat „se generează automat, din sistem, comanda de tipărire și distribuire a cardului de sănătate. Acuma, nimeni nu crede că generăm o comandă în fiecare zi, probabil că vor fi lunare. Dar cert este că nimeni nu trebuie să facă drum la casa de asigurări, să stea la coadă și să se enerveze pentru că a devenit asigurat și nu are imediat card”, a explicat Vasile Ciurchea, șeful CNAS. Până în prezent au fost tipărite 15 milioane de carduri, și alte 600.000 vor mai fi emise până la sfarșitul anului. În prezent, la casele de asigurări de sănatate se află în jur de 300.000 carduri neridicate de asigurați. „Peste 8,7 milioane de carduri au fost activate în sistem, iar anual aproape 6 milioane de asigurați accesează sistemul de sănătate“, a spus Ciurchea.