Evenimentul Zilei > Economie > De astăzi, patronii de vile şi restaurante plătesc O NOUĂ TAXĂ
De astăzi, patronii de vile şi restaurante plătesc O NOUĂ TAXĂ

De astăzi, patronii de vile şi restaurante plătesc O NOUĂ TAXĂ

Noile reglementări sunt cuprinse în Legea 170/2016, care se aplică de la 1 ianuarie 2017. Impozitul forfetar înlocuieşte cota de 16% pe profit şi se va calcula în funcţie de mai mulţi indicatori.

Dacă vorbim de restaurante şi unităţi de catering, valoarea impozitului standard este de 1.400 lei, care se va înmulţi cu elemente variabile ca zona, suprafaţa utilă comercială, coeficientul de sezonalitate.

Potrivit calculelor realizate de EVZ, pe baza formulei prevăzute în anexele Legii, afacerile mai mici din domeniu vor plăti un impozit specific pe metru pătrat (mp) de aproape două ori mai mare decât un restaurant de peste 500 mp. Astfel, un restaurant de până la 30 metri pătraţi (mp) dintr-o staţiune de interes naţional va plăti pe an un impozit specific de 2.856 lei (adică 95,2 lei/mp).

Pe de altă parte, la hoteluri şi pensiuni, calculele sunt mai simple. Astfel, fiecare unitate hotelieră va plăti un impozit anual pentru fiecare loc de cazare în funcţie de zonă. De pildă, o pensiune de trei stele dintr-o staţiune de interes naţional va datora statului 132 lei pentru fiecare pat. La o capacitate de 20 de paturi, rezultă că suma de dat la stat pe 2017  va fi de 2.640 lei. Dacă ar fi plătit 16% din profit, aceeaşi sumă ar fi fost datorată la un câştig pe an de 16.500 lei (circa 3.650 euro). 

Unităţile din Delta Dunării beneficiază de cele mai mici tarife din ţară. Astfel, un hotel de 3 stele din Deltă va datora 64 de lei/loc de cazare/ an. Comparativ, cel mai mare impozit este datorat de hotelierii din Bucureşti şi din alte 8 oraşe (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara) – 308 lei pe loc de cazare pe an, la trei stele.

Un an cu creşteri record

Măsura introducerii acestui impozit forfetar reprezintă, în ansamblu, la aceste valori, o relaxare fiscală pentru operatorii din turism. Chiar dacă 2016 a fost un an excepţional pentru aceştia, datorită cotei reduse de 9% la TVA de care au beneficiat firmele din domeniu, dar şi a contextului internaţional, în continuare gradul de ocupare rămâne redus, iar firmele din domeniu au probleme financiare. 

Anul 2016 este considerat de toţi reprezentanţii industriei de ospitalitate şi ai autorităţilor din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru litoralul românesc, numărul de turişti majorându-se cu 12% – 15%. De asemenea, potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Gheorghe Fodoreanu, numărul turiştilor străini care au vizitat România în acest an se ridică la circa 1,3 milioane, ceea ce reprezinta o creştere cu aproape 20% faţă de anul 2015.

Cu toate aceste realizări, Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a atras atenţia că, în prezent, gradul mediu de ocupare a hotelurilor din România, de 27-30%, este foarte mic, iar creşterea turismului în 2016 este sub potenţialul ţării. 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: