Evenimentul Zilei > Sport > David Popovici, campion european și la 200 de metri. Românul a câștigat o nouă medalie de aur
David Popovici, campion european și la 200 de metri. Românul a câștigat o nouă medalie de aur

David Popovici, campion european și la 200 de metri. Românul a câștigat o nouă medalie de aur

Român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. ampionul mondial en titre al distanţei, s-a impus în stil de mare campion, cu timpul de 1 min 42 sec 97/100, nou record mondial şi european de juniori, precum şi al competiţiei.

UPDATE: Popovici deţinea fostele performanţe la juniori (1 min 43 sec 21/100), realizate pe 20 iunie, la Mondialele de seniori de la Budapesta, unde cucerea aurul la 100 şi 200 m liber. Fostul record al competiţiei era deţinut de rusul Martin Maliutin (1 min 44 sec 79/100), din 21 mai 2021.

La Roma, medalia de argint a revenit elveţianului Antonio Djakovic, în 1 min 45 sec 60/100, iar bronzul a fost adjudecat de austriacul Felix Auboeck, în 1 min 45 sec 89/100.

David Popovici a cucerit sâmbătă titlul în proba de 100 m liber, la Roma, cu un nou record mondial (46 sec 86/100).

Înotătorul român va lua startul şi în proba de 400 m liber, seriile fiind programate pe 17 august.

David Popovici s-a calificat, duminică, în finala probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de natație de la Roma, după ce a obţinut cel mai bun timp din semifinale.

Așadar, David Popovici va înota pentru aurul european la 200 metri în această seară, de la ora 19:06. Apoi, după o zi liberă, de miercuri va reveni în bazin pentru calificările la 400 de metri liber, probă pentru care o încearcă în premieră la acest nivel.

Finala la 400 liber va fi tot miercuri, de la 19:53, iar specialiștii îl creditează pe român cu șanse mari la medalii. Asta în condițiile în care în această probă e greu de crezut că se poate lupta pentru aur, ca la 100 și 200 metri liber, probele lui favorite.

David Popovici: ”Cu toții suntem ființe umane”

Finala probei de 200 m liber masculin va avea loc luni seară, de la ora 19:06, şi va fi transmisă în direct pe TVR 1. Înainte ce concurs, David Popovici a fost întrebat dacă va putea doborî recordul la 200 de metri liber stabilit la Roma.

Crezi că este posibil să dobori recordul de 200 m liber, 1:42.00, stabilit chiar aici?” David Popovici a răspuns explicând că acesta este un record greu de bătut, dar nu imposibil:

„Recordul de 200 de metri este mai dificil de bătut decât cel de la 100 de metri. Timpul pe care l-a făcut Paul Biedermann la Roma în 2009 a fost o nebunie și a fost și o cursă puțin ciudată din punct de vedere tehnic. Este un record greu de bătut, dar nu imposibil. Paul este o ființă umană și a fost om când a făcut-o. Cu toții suntem ființe umane”, a explicat David Popovici înainte de competiția care va avea lor în această seară la Roma.

David Popovici, despre prioritatea sa în carieră

După ce a devenit cel mai rapid înotător din lume la proba de 100 de metri liber, Federația Europeană de Înot a publicat un interviu cu David Popovici în care a vorbit despre ceea ce îl ghidează în carieră.

David Popovici a declarat că susținerea oamenilor îl încurajează, dar, la rândul său, speră să inspire o întreagă generație. Iar asta își propune în condițiile în care el însuși împlinește abia luna viitoare 18 ani.

Campionul a fost întrebat despre cât de încrezător a fost că va reuși o astfel de performanță, cu toți ochii pe el. David Popovici: „Nu asta a fost prioritatea, dar atmosfera m-a ajutat. Nu pot să spun că m-a presat, chiar mi-a fost de ajutor. Da, e grozav că am bătut recordul mondial aici la Roma.

David a mai subliniat: Cred că asta e prioritatea mea în carieră, să inspir oameni, să inspir copii, din Italia sau din România. Faptul că i-am văzut în tribune mi-a adus cea mai plăcută senzație din lume, potrivit frnpm.ro.