Evenimentul Zilei > Social > Dăunează sau nu alimentele reci gâtului? Sfaturi utile pentru sănătate
Dăunează sau nu alimentele reci gâtului? Sfaturi utile pentru sănătate

Dăunează sau nu alimentele reci gâtului? Sfaturi utile pentru sănătate

Eviţi să bei apă rece sau să consume îngheţată de teamă că te va durea în gât? S-a întâmplat de multe ori să simţi usturime sau să se inflameze amigdalele? Trebuie să ştii că, potrivit medicilor, consumul de alimente reci nu ar trebui să-ţi creeze astfel de disconfort.

O infecţie bacteriană despre care nu ai habar ar putea fi, mai degrabă, cauza durerilor în gât, nicidecum îngheţata sau apa rece.

Băuturile reci nu ne dăunează şi le putem consuma liniştiţi în perioadele cu temperaturi ridicate.

„Este normal să mâncăm îngheţată deoarece este un aliment deosebit de bun, deşi are multe calorii. Mestecând, se topeşte şi ajunge la o temperatură normală. În stomac şi în tubul digestiv nu avem nicio problemă, dacă este o îngheţată curată, fără alte infecţii bacteriene. Ne doare gâtul dacă avem o patologie de gât.

În mod normal nu trebuie să se umfle absolut nimic şi amigdalele nu sunt reactive la diferenţele de temperatură. Ne poate ustura gâtul şi să simţim că nu este în regulă în faringe, în ultimul perete din cavitatea bucală” , a explicat Ioana Vodă, medic ORL, la Antena 3. 

Pe timp de caniculă, primul impuls este acela de a ne răcori cu o băutură foarte rece. Greşit, spun specialiştii, care recomandă consumul de apă la temperaturi medii. Explicaţia este simplă.

Organismul consumă mai multă energie pentru reglarea temperaturii corpului în loc să absoarbă nutrienţii utili sau să digere alimentele.

Acest proces poate avea că rezultat pierderi suplimentare de apă din organism. Dacă bei orice băutură rece după masă, proteinele nu se vor prelucra pe deplin în stomac şi nu se vor descompune în aminoacizi.