Evenimentul Zilei > Social > Data la care creștinii sărbătoresc Paștele în 2022. Cum se calculează data și care sunt zilele libere
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele în 2022. Cum se calculează data și care sunt zilele libere

Data la care creștinii sărbătoresc Paștele în 2022. Cum se calculează data și care sunt zilele libere

Paştele reprezentă o sărbătoare a cărei dată în calendarul ortodox este variabilă şi în funcţie de care sunt fixate şi alte sărbători, precum Rusaliile. Data la care se sărbătoreşte Paştele este diferită, iar anul viitor, în 2022, Paştele ortodox cade în ultima săptămână din aprilie. 

Regula în baza căreia se calculează ziua exactă a Sfintelor Paşti a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Drept urmare, sărbătoarea de Paşte este stabilită, în fiecare an, în duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Cum se calculează datei la care creștinii sărbătoresc Paștele

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Ce trebuie făcut cu lumânarea după Înviere

Învierea Domnului sau Sfintele Paşti este cea mai mare Sărbătoare a creștinilor. Pe cât este de importantă, pe atât este de plină de semnificaţii şi simboluri. Ce reprezintă Lumina pe care o luăm în această noapte? Lumânarea din noaptea de înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii.

Lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă și la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoțesc ofranda luminii și cu această lucrare. Deși există credința conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nici o conotație religioasă. În unele zone ale țării este folosită și la afumarea vitelor sau la ghicit- practici care țin doar de superstiții și nimic mai mult.

Preoții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică.

Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paște, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineață sau de seară. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.

Când pică Paştele în 2022, dar şi în anul 2023, 2024 sau 2025

Datele la care se va sărbători Paştele ortodox în anii următori:

Paşte 2022 – 24 aprilie;
Paşte 2023 – 16 aprilie;
Paşte 2024 – 5 mai;
Paşte 2025 – 20 aprilie;
Paşte 2026 – 12 aprilie;
Paşte 2027 – 2 mai;
Paşte 2028 – 16 aprilie;
Paşte 2029 – 8 aprilie;
Paşte 2030 – 28 aprilie.

Paştele catolic în următorii ani:

Paşte Catolic 2022 – 17 aprilie
Paște Catolic 2023 – 9 aprilie
Paște Catolic 2024 – 31 martie
Paște Catolic 2025 – 20 aprilie
Paște Catolic 2026 – 12 aprilie
Paște Catolic 2027 – 2 mai
Paște Catolic 2028 – 16 aprilie
Paște Catolic 2029 – 8 aprilie
Paște Catolic 2030 – 28 aprilie

Zile libere de Sărbătorile Pascale

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Marea este zi liberă.

Astfel, de Paşte 2022, românii vor avea următoarele zile libere:

22 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;
24 aprilie – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
25 aprilie – A doua zi de Paşte.