Evenimentul Zilei > Justitie > Daniel Fenechiu, gafă colosală în direct la TV. Colegii cer excluderea sa din Barou!
Daniel Fenechiu, gafă colosală în direct la TV. Colegii cer excluderea sa din Barou!

Daniel Fenechiu, gafă colosală în direct la TV. Colegii cer excluderea sa din Barou!

Avocata Ingrid Mocanu cere excluderea avocatului Daniel Fenechiu din Baroul București, după ce acesta a făcut o declarație șocantă în direct la TV.

Ingrid Mocanu cere excluderea din Baroul București a avocatului Daniel Fenechiu, senator PNL, după ce a făcut o afirmație șocantă despre inculpații achitați. Acesta susține că ei nu sunt nevinovați, de fapt.

Joi, 8 octombrie 2020, într-o intervenție telefonică la emisiunea „Obiectiv”, realizată de Oana Zamfir la Antena 3, senatorul și avocatul Daniel Fenechiu a susținut că nu orice inculpat care a primit o decizie definitivă de achitare este în realitate nevinovat.

Declarația care a șocat mulți magistrați și avocați a fost facută în contextul valului de achitări din dosarele DNA.

Daniel Fenechiu s-a referit la eliminarea unor probe nelegale din dosar care ar putea duce în final la decizii de achitare. Vinovăția unei persoane se demonstrează cu probe obținute legal și cu respectarea dreptului la un proces echitabil.

Declarația avocatului Daniel Fenechiu

„Sa nu credem ca toti cei achitati sunt nevinovati, pentru ca de multe ori probele au fost obtinute nelegal. E o declaratie asumata. Daca dumneavoastra credeti ca toti cei care au fost achitati definitiv au fost achitati doar datorita faptului ca nu au savarsit nicio fapta penala, eu va spun ca sunteti in eroare. Parchetul n-a putut demonstra anumite fapte penale pentru ca a lucrat samavolnic”, a spus acesta în direct la Antena 3.

Ingrid Mocanu a reacționat imediat

„Propun excluderea din Baroul Bucuresti a avocatului Daniel Fenechiu pentru afirmatia liberalului avocat parlamentar Fenechiu: ‘Sa nu va inchipuiti dumneavoastra ca toti cei achitati definitiv sunt nevinovati’.

PS- In ce tara traim totusi? Totul are o limita.

PPS – Domnule Fenechiu, il anuntati si pe dl Orban (Ludovic, desigur) ca nu este chiar nevinovat, desi a fost achitat? Intreb, nu dau cu parul”, a scris avocata pe Facebook.

O altă reacție din partea judecătoarei Madalina Afrasinie de la Tribunalul București:

„La 30 de ani de la Revolutie, ‘principiul securist: Daca o persoana este anchetata si/sau a fost trimisa in judecata, achitata fiind, aceasta este vinovata’, este inca prezent in societatea ‘divizato-romaneasca’. Degeaba art.48 din Carta drepturilor fundamentale UE, art.4 si 66 C.proc.pen (sper sa nu gresesc…), art.23 din Constitutie consacra PREZUMTIA DE NEVINOVATIE, pentru ca exista romani care cred ca prezumtia doar ii incurca!

Iar cand asta o spune un profesionist al dreptului, realizezi ca natiunea asta nu mai are scapare. Nevinovatii au fost defilati cu catuse, dar, la achitare, prea putini isi amintesc de ei…ma rog cine mai apuca ‘sa-si dovedeasca nevinovatia’…faptul ca au fost trimisi in judecata inseamna ca sunt vinovati.

Nu le trebuie lor o hotarare a instantei! Cine si ce este instanta judecatoreasca?! Un obstacol in propriul verdict! Vorbim despre drepturi si libertati, dar cersim dictatura”.