Evenimentul Zilei > International > Danemarca atrage atenția asupra Rusiei și Chinei. Operațiunile de spionaj sunt în creștere
Danemarca atrage atenția asupra Rusiei și Chinei. Operațiunile de spionaj sunt în creștere

Danemarca atrage atenția asupra Rusiei și Chinei. Operațiunile de spionaj sunt în creștere

Serviciul de informații danez a avertizat că Rusia și China caută să destabilizeze părți ale Danemarcei, inclusiv Groenlanda, deoarece ambițiile geopolitice ale acestor națiuni în regiunea arctică sunt în creștere.

Rusia și China sunt interesate de bogățiile din Groenlanda

Operațiunile de spionaj și influență ale serviciilor de spionaj din China și Rusia, inclusiv prin atacurile cibernetice, reprezintă o amenințare împotriva autorităților, companiilor și organismelor de cercetare din Danemarca și semi-autonome din Insulele Feroe și Groenlanda, a declarat serviciul danez de securitate și informații, în prima sa publicație care evaluează astfel de riscuri.

„Regatul este deosebit de vulnerabil în această privință, deoarece serviciile de informații chineze sau ruse pot exploata subiecte controversate pentru a încerca să creeze tensiuni în sau între cele trei părți ale regatului sau să complice relațiile cu aliații, în special cu SUA”, a spus agenția.

Groenlanda și Insulele Feroe sunt situate strategic în zona dintre Arctica și Atlanticul de Nord. Aliatul principal de securitate al Danemarcei, SUA, are cea mai nordică bază în Groenlanda, iar resursele naturale ale insulei au stimulat și mai mult interesul Rusiei și Chinei.

Tensiunile dintre Danemarca și Groenlanda, care are o puternică mișcare de independență, au crescut recent. Noul guvern al insulei, numit după alegerile generale de anul trecut, a îndemnat să demilitarizeze Groenlanda și a respins un acord de 1,5 miliarde de coroane (230 de milioane de dolari) încheiat de parlamentul danez pentru a spori cheltuielile pentru apărare în Arctica.

Guvernul anterior dorea să atragă companii străine, cum ar fi Greenland Minerals, susținută de China, care căutau să exploateze metalele din pământurile rare ale insulei, potrivit Bloomberg.