Aroganța extremă a Rusiei la adresa SUA. A pornit de la ce a spus Putin

Aroganța extremă a Rusiei la adresa SUA. A pornit de la ce a spus Putin Sursa: arhiva EVZ

Rușii sunt cunoscuți că se înhamă greu la o treabă, dar, când o fac, merg repede! Dar în ultimul an, graba lor a ajuns la o viteză de 10-15 Mach. „Partenerii” au căzut în stupoare, neavând timp să digere ce se întâmplă, scrie politologul Vladimir Volkonski, într-un articol apărut la revista rusă „Reporter”.

Politologul consideră că ultimele declarații ale Moscovei, fără precedent, au pus Washingtonul într-o situație virtuală disperată, aproape fără speranță.

El arată că „totul a început la 18 noiembrie, cu discursul lui Putin la conducerea extinsă a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, unde președintele Federației Ruse a stabilit ca sarcină a departamentului lui Serghei Lavrov intensificarea eforturile Ministerului de Externe pe direcția transmiterii poziției Moscovei către cei care se consideră „partenerii” Rusiei”.

Acolo s-a auzit pentru prima dată, chiar de la Putin, despre împiedicarea extinderii NATO spre est și despre faptul că Occidentul oferă garanții legale, pe termen lung, pentru securitatea Federației Ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toate acestea au venit pe fondul gemetelor presei occidentale despre adunarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei, care, de fapt, s-au dovedit a fi granițele Belarusului.

Și, la 7 decembrie, deja (ceea ce este remarcabil – în ziua celei de-a 80-a aniversări a intrării Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a început, pentru ei, cu tragedia de la Pearl Harbor), la inițiativa părții americane, a avut loc un summit online al Federației Ruse cu Statele Unite, care a devenit o continuare logică a summitului anterior de la Geneva, de acum șase luni. Ce au convenit liderii celor două puteri conducătoare, nimeni nu știe”, scrie Vladimir Volkonski.

„Obișnuiți-vă, domnilor, regulile se schimbă!”

Washingtonul a fost extrem de surprins când, la mai puțin de două zile după ce trimisul special al Washingtonului pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, a părăsit Moscova, ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, convoacă în data de 17 decembrie un briefing special pentru jurnaliștii ruși și străini, unde face publice documentele care i-au fost predate, referitoare la drafturile de acord cu SUA și NATO în vederea depășirii crizei. Documentele tipărite în limbile rusă și engleză au fost distribuite jurnaliștilor invitați la briefing.

„Washingtonul nu se aștepta la o astfel de întorsătură a evenimentelor. Nu acesta a fost obiceiul diplomației de culise, până acum.

Tocmai când americanii erau pe punctul să strige: „Phew, ce urât!”, Serghei Lavrov i-a domolit cu cuvintele: ”Obișnuiți-vă, domnilor, regulile se schimbă! Nu veți mai putea vorbi și nu vă veți mai putea suci promisiunile verbale” (așa cum au făcut americanii în 1990, când au promis verbal, în repetate rânduri, că, dacă Războiul Rece se încheie, NATO nu se va extinde spre est, n. n). Iată că, acum, Rusia a adus negocierile în sfera publică, dorind să evite nerespectarea acordurilor și posibila denaturare a faptelor.

Washingtonul s-a trezit într-o situație care este descrisă în șah ca zugzwang (orice mișcare îi va înrăutăți poziția)”, punctează Volkonski.

El arată mai departe ce fel de propuneri ale Rusiei au fost cele la care Occidentul nu a putut face față.

Propunerile Kremlinului

Documentul este intitulat ”Acordul privind măsurile de asigurare a securității Federației Ruse și a statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord”.

Pe scurt, Kremlinul a propus Statelor Unite, sub formă de ultimatum, să reconsidere rezultatele Războiului Rece, să iasă din Europa, din teritoriile adiacente Rusiei cu tot cu armele lor nucleare de orice rază de acțiune și să nu mai amenințe în viitor.

Adică, de fapt, Kremlinul a cerut Statelor Unite să se întoarcă la statutul care exista pe vremea URSS, dar nu doar în mod figurativ, ci să restabilească în mod efectiv status quo-ul din data de 27 mai 1997.

„Sunt de acord că astfel de solicitări reprezintă o formă de aroganță! Nici măcar aroganță, ci aroganță extremă!”, spune politologul rus.

Cerințele Moscovei sunt stabilite în două documente, unul pentru Statele Unite  și altul pentru blocul NATO.

Un total de 8 articole de revendicări împotriva Statelor Unite și 9 articole împotriva NATO. Fiecare dintre ele provoacă uimire completă. Da, serios! Nu glumim și nu o să mai așteptăm! Fie acceptați cererile noastre, fie nu.

„Pentru început, Rusia oferă Statelor Unite și NATO să iasă din granițele noastre. Mai mult decât atât, nici măcar nu vorbim despre granițele Ucrainei și Georgiei, ca potențiali membri NATO.

Rusia pune capăt acestui lucru, precum și perspectivelor altor republici ale fostei Uniuni de a intra în Alianță. Acest subiect este închis, o dată pentru totdeauna!

Securitatea Ucrainei se termină acolo unde începe securitatea Rusiei. Ucraina fie va fi o țară prietenoasă cu Rusia, neutră în raport cu orice bloc militar, fie nu va mai exista deloc.

Aceasta este realitatea obiectivă. Este dictată de Rusia, prin dreptul celor puternici. Pentru simplul motiv că politica bărcilor cu tunuri (politica amenințărilor directe, n.n) nu a fost încă abolită! Puteți să-l întrebați pe voiosul bătrân Joe, care, cu ajutorul grupurilor de lovire ale unui portavion, poate conduce pe oricine în epoca de piatră (oricine în afară de Federația Rusă!). Sper că v-am transmis ideea președintelui Federației Ruse. Cam asta e tot, deocamdată”, explică Volkonski.

Concluzia politologului rus este că „trăim într-o perioadă extraordinară, domnilor, nu credeți? Istoria este literalmente scrisă sub ochii noștri. Cu toate acestea, ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anului 2021 este ceva care, pentru cei care se jură că sunt „prietenii și partenerii” noștri, era nu doar inimaginabil, dar nici măcar noi nu am putut spera nici în cele mai îndrăznețe vise ale noastre”.