Liderul PSD susține că a luat hotărârea sub amintirea faptului că șeful PNL, Ludovic Orban, i-a făcut plângere penală pentru înaltă trădare.

„Este foarte greu să predau mandatul unei persoane care, după cum ştiţi, mi-a făcut plângere penală de înaltă trădare. Este foarte greu să trec cu vederea peste acest lucru. Eu sunt un om credincios şi credinţa îmi spune că trebuie să iert şi am iertat acest lucru, drept dovadă nu am făcut pe urmă eu o plângere în instanţă pentru aceste acuze. Totuşi, aceste lucruri rămân, fac răni şi rămân întipărite în suflet”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Antena 3.

Cu un an în urmă, în mai 2018, proaspătul prim-ministru al României, Ludovic Orban, depunea o plângere penală la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă, dar şi a liderul de atunci al social-democraților, Liviu Dragnea. Șefei Guvernului i se aduceau acuzaţii de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii cu caracter secret şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României, în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Pe numele lui Dragnea, plângerea viza doar infracțiunea de divulgare de informații secrete.

La vremea respectivă, Ludovic Orban afirma că sesizarea este legată de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştiinţă opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat ulterior adoptării memorandumului” cu privire la mutarea ambasadei României din Israel.