Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus miercuri seară că termenul de 45 de zile invocat de premierul Viorica Dăncilă pentru a se prezența în faţa Parlamentului este „o poveste”, potrivit Agerpres. Orban a declarat că această trebuie să ceară de îndată votul pentru remaniere.

„M-am consultat cu toţi constituţionalişții (…). Nu există termenul de 45 de zile, termenul ăla de 45 de zile este scos din burtă. Realitatea este că în Constituţia României nu este prevăzut un termen expres, limită, adică o perioadă maximă în care, în cazul în care are loc schimbarea configuraţiei politice, premierul să aibă o limită de timp în care să se prezinte în faţa Parlamentului. Din cauza asta, neexistând o prevedere expresă, te uiţi în spiritul Constituţiei şi în alte articole. Or, după opinia mea, nu numai a mea, ci a multora, prezenţa în faţa Parlamentului a premierului pentru a cere votul pentru remaniere, în urmă schimbării configuraţiei politice, trebuie făcută de îndată”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea TV.
Orban susține că singurul termen de care se poate ţine seama este cel de zece zile, prevăzut în Constituţie, în care premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului, după ce este desemnat de preşedinte.

„Dacă este să ţii cont de un termen, singurul termen la care, prin comparaţie, te poţi referi este termenul care este dat prin Constituţie premierului după ce este desemnat de preşedinte să se prezinte în faţa Parlamentului cu lista Guvernului şi cu programul de guvernare, care e de zece zile. Termenul de 45 de zile este o poveste, care este scoasă din burtă, care nu are niciun fel de acoperire în Constituţie. E un termen care e legat de durata unui interimat”, a spus Orban,

El nu a dorit să precizeze o dată când va fi depusă moţiunea, argumentând că acest lucru depinde de rezultatul negocierilor.În ceea ce privește vizită Vioricăi Dancila în SUA , liderul liberal a spus că „s-ar putea să plece prim-ministru şi să se întoarcă simplu cetăţean”.