Evenimentul Zilei > Social > Dan Voiculescu, primele precizări după o manevră de milioane. Ce planuri are?
Dan Voiculescu, primele precizări după o manevră de milioane. Ce planuri are?

Dan Voiculescu, primele precizări după o manevră de milioane. Ce planuri are?

Dan Voiculescu, a făcut o serie de precizări, după ce Antena Group a răscumpărat sediul ICA cu 9 milioane de euro.

 

Dan Voiculescu susține, într-o posare pe blogul personal, că vineri, 5 septembrie, a sesizat  mai multe instituții ale statului, fără să le numească, în legătură cu ceea ce acesta numește „o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu”

După ce G4Media.ro a dezvăluit că Antena Group a cumpărat cu 10 milioane de euro fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Voiculescu a scris pe blog că „Diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă”

G4Media. ro a prezentat, integral, postarea lui Dan Voiculescu

„Vineri, 5 septembrie 2019, am sesizat mai multe instituții ale statului român cu privire la o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu. Redau integral textul acestei sesizări:

În data de 12.09.2008, doamna Aurelia Nicolae, specialist DNA a realizat un raport de constatare tehnico-științific în urma căruia terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate la suma de 60 de milioane de euro.

Referitor la această evaluare s-au ridicat obiecții multiple (de la modalitatea improprie de calcul, până la presiunile exercitate asupra expertului – confirmate inclusiv prin declarația notarială a altui expert DNA). Fără a intra în detalii (care sunt publice și se pot consulta oricând) rețin doar diferențele uriașe dintre evaluările și estimările efectuate înainte și după raportul de evaluare întocmit de Aurelia Nicolae.
În 2003, conform evaluatorului DNA, Mihai Papasteri 55.467.793 EURO

În 2008, conform specialistului DNA, Aurelia Nicolae 10.400.000 euro

În 2015, conform evaluării ANAF 16.363.412 euro

În 2016m conform ANABI când încearcă să le valorifice 13.780.337 euro

În octombrie 2018, conform anunțului ANAF când a fost publicat anunțul de licitație.

În data de 8 august 2014, un complet de judecători a stabilit că în dosarul referitor la privatizarea fostului Institut de Cercetări Alimentare, prejudiciul este de 60 de milioane de euro. În urma acestei decizii peste 10 familii au fost îndatorate pe viață.

III. În august 2019, ANAF a vândut terenul respectiv, la a patra licitație (la primele 3 nu s-au găsit cumpărători), cu suma de 9 milioane de euro.

Așadar, în condițiile în care, în intervalul de timp scurs între 2014 și 2019 nu poate fi vorba de nicio scădere a valorii proprietăților imobiliare (din contră, prețul terenurilor a crescut în București, în medie, cu 25%), diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă.

În România noastră, dincolo de simpatii și antipatii politice, de prejudecăți și stereotipuri pozitive sau negative, ce șanse sunt ca această eroare să fie îndreptată?”

Anterior, G4Media.ro a dezvăluit că Antena Group a cumpărat cu 43 de milioane de lei fără TVA – 51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro – fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014, potrivit unor surse din piața media confirmate de surse din cadrul ANAF.

Tranzacția a avut loc pe data de 20 august, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp din strada Gârlei 1D (fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare).