La 30 de ani de la Revoluție, în emisiunea „Voi cu Voicu” de sâmbătă, de la Antena 3, Dan Negru a rememorat primele revolte ale românilor, care au condus la schimbarea de regim. „Regele revelioanelor” a povestit că a ieșit în Piața Operei la proteste încă din 16 decembrie.

Dan Negru: „Când se întuneca, fugeam acasă”

Dan Negru a strigat în stradă împotriva sistemului represiv, însă a fost un „protestatar part-time”. Omul de televiziune a recunoscut că de frică, fugea în casă după lăsarea serii.

„Am fost un laș al Revoluției. Am ieșit în piață, erau zeci de mii de oameni. Când se întuneca, fugeam acasă”, a dezvăluit Dan Negru. „Timișorenii așteptau Bucureștiul, așteptau țara. În 17, România dormea. Și în 18, și în 19, și în 20″, mai precizat prezentatorul.

Istoria Revoluției din 1989, pe scurt

Revoluția din 1989 a avut loc pe fondul protestelor izbucnite în data de 16 decembrie la Timișoara. Pe data de 21 decembrie, Aradul s-a solidarizat cu manifestațiile anticomuniste începute la Timișoara, iar din data de 22 decembrie s-a alăturat și populația de la București, urmată Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Târgu-Mureș, Pitești și altele.

Pe data de 25 decembrie au fost executați soții Ceaușescu, iar noul lider al statului a devenit Ion Iliescu, fost prim-secretar al Partidului Comunist Român. În 1990, Ion Iliescu a devenit președintele României, în urma alegerilor, în care a trimfat en fanfare, în fața lui Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, cu 85%. Tot atunci au avut loc și alegerile parlamentare, unde FSN a câștigat detașat, cu 67%, iar Petre Roman – fost ministru al Partidului Comunist Român, a devenit primul premier din perioada post-decembristă.

1104 oameni au murit la Revoluție și 3321 au fost răniți.

Te-ar putea interesa și: