Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna trage de urechi tineretul USR. Ce l-a enervat pe șeful partidului
Dan Barna trage de urechi tineretul USR. Ce l-a enervat pe șeful partidului

Dan Barna trage de urechi tineretul USR. Ce l-a enervat pe șeful partidului

Liderul USR, Dan Barna, a reacționat la postarea prin care USR Tineret a comparat cu o execuție publică exmatricularea studenților care au copiat la examenul de la Facultatea de Drept.

Dan Barna trage de urechi tineretul USR. Dan Barna trage de urechi tineretul USR. Vicepremierul Dan Barna a declarat pentru Edupedu.ro că  postarea tinerilor USR-iști „a fost un text nepotrivit” . Aceștia au comparat exmatricularea studenților la drept care au copiat, cu o execuție publică. „Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie să existe nuanțe. În niciun context”, a comentat Barna.

Șeful USR Tineret este consultantul lui Dan Barna

„A fost un text nepotrivit. El nu se mai află pe pagină. Nu vrem să se transmită un mesaj greșit. Dacă vrei rezultate bune soluția e să înveți. Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie sa existe nuanțe. În niciun context”, a declarat Dan Barna.

Șeful USR Tineret este Mihai Gabriel Costea, care este și consultantul lui Dan Barna la Guvern, potrivit paginii de LinkedIn a acestuia. În data de 19 februarie 2021, Mihai Costea posta pe Facebook că s-a angajat la Guvern. Costea, care este originar din Iași, a fost ales în fruntea USR Tineret în luna mai 2020.

Potrivit edupedu.ro. președintele USR nu a avut nici un comentariu privitor la consultantul Mihai Costea, dacă a avut sau nu o discuție cu el referitor la textul publicat și apoi retras. Menționăm că nu se știe exact cine este autorul constroversatei postări de pe pagina oficială de Facebook a USR Tineret.

Reacția tinerilor USR-iști

Tinerii din partidul lui Barna au avut o reacție suprinzătoare  în legătură cu cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București propuși oficial pentru exmatriculare.

Iată postare publicată pe pagina oficială de Facebook a organizației de tineret a USR:

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedemsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil ți moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția.”