Evenimentul Zilei > International > Dacă mergeţi în vacanţă în Austria, aveţi câine de companie şi vă plimbaţi pe păşuni, va trebui să respectaţi un cod de conduită. Iată ce prevede viitorul act normativ
Dacă mergeţi în vacanţă în Austria, aveţi câine de companie şi vă plimbaţi pe păşuni, va trebui să respectaţi un cod de conduită. Iată ce prevede viitorul act normativ

Dacă mergeţi în vacanţă în Austria, aveţi câine de companie şi vă plimbaţi pe păşuni, va trebui să respectaţi un cod de conduită. Iată ce prevede viitorul act normativ

O situaţie cu totul dramatică, din 2014, a dus la apariţia, în acest an, a ideii unui cod de conduită pentru turiştii care se plimbă pe păşunile din Austria. În speţă, turiştii care sunt însoţişi de câini trebuie să îşi ţină animalele în lesă.

În 2014, arată portalul www.ziarulromanesc.at, din Austria, o turistă germană a fost atacată şi ucisă de o turmă de vaci, fiind pur şi simplu călcată în picioare. Totul a pornit, aşa cum s+a stabilit în acheta ulterioară, de la câinele acelei femei care a fost lăsat liber şi a provocat atacul turmei.

După tragedie, instanţa de judecată a stabilit încă că fermeirul se face vinovat, pentru că nu şi+a ţinut vacile într+un loc îngrădit. Numai că imediat după această hotărâre ceilalţi fermieri au sărit ca arşi, gândindu+se că vor fi obligaţi şi ei să+şi îngrădească turmele.  

De o lună încoace, arată sursa citată, e o situaţie tensionată printre fermierii din această ţară, după verdictul instanţei din Innsbruck.

Dar cel care a intervenit pentru aplanarea situaţiei este cancelarul Sebastian Kurz. Acesta a venit cu ideea unui cod de conduită pentru turişti. “Dacă nu urmează codul, se confruntă cu consecinţe legale”, e avertismentul cancelarului pentru turişti.

La rândul său, ministrul pentru Sustenabilitate şi Turism, Elisabeth Koestinger, a spus că nu e normal ca toate turmele să fie complet îngrădite. “Nu vrem ca păşunile montane să fie complet împrejmuite sau închise. Prin urmare, trebuie să informăm oamenii despre comportamentul animalelor sălbatice şi de la ferme”, a spus oficialul.

Ca atare, noul cod de conduit, care ar trebui finalizat până luna viitoare, prevede că turiştii care se plimbă de+a lungul păşunilor şi sunt însoţişi de câini să+şi ţină patrupedele în lesă, pentru a nu provoca reacţia necontrolată, fie a animalelor sălbatice, fie a celor domestice.

Clubul Alpin Austriac vine însă cu un amendament. Rămâne de văzut dacă va fi luat în seamă de autorităţi. Anume ca, în cazul în care turiştii sunt atacaţi de animale, oamenii să dea drumul din lesă câinilor de companie.

Nu în ultimul rând, Guvernul austirac a mai anunţat că intenţionează să modifice Codul Civil, în aşa fel încât dacă mai apar incidente de acest fel responsabilitatea să nu mai cadă exclusive pe seama fermierilor, ci şi a excursioniştilor, mai ales dacă aceştia nu vor respecta viitorul cod de conduită.