Cutremurul s-a produs în jurul orei 00:06, în noaptea de duminică spre luni. A avut o magnitudine de 2,3 grade pe scara Richter și s-a produs în județul Vrancea, zona cea mai seismică din România.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul de 2,3 grade pe scara Richter a avut loc la adâncimea de 6 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (85 km), Bacău (88 km), Ploiești (107 km), Galați (112 km), Brăila (116 km), București (157 km).

Când va veni marele cutremur?

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Cel mai puternic seism din 2021

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Potrivit cunoscutului seismolog, Gheorghe Mărmureanu, activitatea seismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Gheorghe Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.