Evenimentul Zilei > Social > CUTREMUR în Ministerul Sănătății după TRAGEDIA care a ȘOCAT România. DECIZIE RADICALĂ
CUTREMUR în Ministerul Sănătății după TRAGEDIA care a ȘOCAT România. DECIZIE RADICALĂ

CUTREMUR în Ministerul Sănătății după TRAGEDIA care a ȘOCAT România. DECIZIE RADICALĂ

Tragedia lui Călin Farcaș, tânărul care a murit cu zile așteptând aprobarea pentru un transplant de plămâni, a condus la schimbarea din funcție a șefului Agenției Naționale de Transplant. Prin ordin al ministrului Sorina Pintea, Călin Farcaș a fost înlocuit cu Alexandra Anca Mureșan.

Ministerul Sănătății a anunțat că Agenția Națională de Transplant are un nou șef. Alexandra Anca Mureșan a fost numită în funcția de director executiv al instituției, printr-un ordin de ministru și îl va înlocui în funcție pe Radu Deac. Decizia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, survine în contextul morții tânărului Călin Farcaș, tânărul din Brașov care s-a stins din viață, luni, după a protestat chiar și cu aparatul de oxigen lângă el, în speranța că cineva îl va ajuta. 

Sorina Pintea, a precizat, în comunicatul citat de agerpres.ro, că „se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România”.

Ministru Sănătății a adăugat: „Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că nouă lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete”.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără: reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea Regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă.

Acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Alexandra Anca Mureşan, este medic primar chirurgie generală din anul 2013. Până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. Este un bun cunoscător al proceselor de control al calităţii şi normelor legislative din domeniul sanitar.

Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit la 29 de ani.

Tânărul s-a stins luni, după ce ani de zile s-a rugat la Dumnezeu și de Ministerul Sănătății să-l trimită undeva unde poate primi plămâni noi. A strâns 200 de mii de euro și a protestat chiar și cu aparatul de oxigen lângă el, în speranța că cineva îl va ajuta.      

Tânărul a murit cu zile, spun apropiații lui. Bărbatul era internat la Institutul Marius Nasta din Capitală, de joia trecută, după ce a fost adus cu o ambulanță de la Braşov la București. Povestea lui Călin a fost făcută publică în luna aprilie a acestui an. Cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat la Braşov alături de prietenii săi, ca să-şi ceară dreptul la viaţă. „Eu refuz să renunţ în a lupta pentru a-mi salva viaţa. Şi până în ultimul moment o să lupt. Nu o să cedez”, spunea Călin Farcaș.