Zeci de polițiști, însoțiți de câini de urmă, au căutat, timp de două zile, autorul unui atac sângeros, în pădurea de mesteceni, din județul Neamț, știută ca și Pădurea de Argint, care l-a inspirat pe Mihai Eminescu atunci când a scris „Călin, file din poveste”.

Spre acea zonă împădurită care se întinde între mănăstirile Agapia și Văratec, s-a îndreptat, luni, Răducu Bălțătescu, de 43 de ani, după ce a înjunghiat-o pe soția sa și pe socri, chiar în sfânta zi în care erau sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena.

„Măcelarul” este din localitatea Filioara și venise la Agapia să îi ceară socoteală consoartei care plecase la părinții ei, duminică, cu cei doi copii, după ce s-a certat cu ea.

Răzbunare sângeroasă, după ce a fost amendat

Din descrierea făcută de apropiații săi, bărbatul era perceput ca un tip tăcut și închis în el. Nu prea povestea despre sine nimănui, dar avea izbucniri violente atunci când consuma alcool. În plus, își teroriza soția din cauza geloziei, scrie zch.ro. Cu o zi înainte de măcel, Răducu Bălțătescu a venit în curtea socrilor, la câteva ore după ce l-a părăsit nevasta. A izbucnit un scandal, în urma căruia părinții femeii au chemat Poliția. Un echipaj sosit la fața locului a domolit spiritele, iar polițiștii l-au chemat, a doua zi, pe bărbatul turbulent la sediul postului din localitate. Răducu Bălțătescu s-a prezentat, luni, la postul din Agapia, unde a fost amendat. După ce și-a cerut scuze și a promis că plătește amenda, individul nu a plecat acasă, ci s-a oprit în cârciumă. După ce și-a făcut curaj cu o cantitate destul de mare de alcool, s-a răzgândit.

 

Cuțitul a rămas înfipt în sânul femeii

Gândul răzbunării a pus stăpânire pe Bălțătescu, care s-a îndreptat, din nou, spre casa socrilor, în ziua în care părinții soției lui își serbau onomastica. Înarmat cu un cuțit, el a început să îi lovească pe bătrâni și pe nevastă, așa cum i-a întâlnit în cale. Din fericire, copiii, o fată de 18 ani şi un băiat minor, nu erau acasă în momentul atacului. Primii atacați au fost socrii. Tatăl soției măcelarului a fost înjunghiat, de mai multe ori, în zona toracică şi abdominală, dar şi la un picior. Pe soacră, Bălțătescu a înjunghiat-o în zona toracelui iar soției sale i-a aplicat mai multe lovituri iar, la final, a înfipt cuțitul în zona inimii și acolo l-a lăsat.

Din fericire, femeia de 41 de ani a supraviețuit deoarece lama a străpuns sânul, dar nu a atins organul vital. Victimele au fost preluate de ambulanțe și conduse la spitalul din Târgu-Neamț. Ulterior, soţia agresorului a fost transferată la Spitalul Judeţean din Piatra Neamț şi băgată, imediat în sala de operaţie. Mama femeii urma să fie transferată la o clinică de chirurgie toracică din Iaşi. Marți, starea celor trei victime era stabilă. Soția lui Bălțătescu a fost operată la Piatra-Neamț, i s-a scos cuțitul din piept, și, ulterior, a fost transferată la Iași, pentru reconstrucție mamară, pentru că lama cuțitului i-a sfârtecat sânul stâng.

Căutat de 30 de polițiști

După măcelul din curtea socrilor, Răducu Bălțătescu a fost văzut de sătenii din Agapia alergând spre pădure. Avea cureaua de la pantaloni în mână. Pe drum, el și-a aruncat telefonul mobil pe stradă. Polițiștii de la Secția Rurală Tîrgu Neamț, cei de la Serviciul de Investigații Criminale și mascații de la Serviciul de Acțiuni Speciale au plecat în căutarea lui, chiar în după-amiaza zilei de luni. Câinii de urmă au condus conductorii până la un pârâiaș din pădure, după care au pierdut mirosul. Căutările au fost întrerupte când s-a lăsat întunericul, dar au fost reluate marți dimineața. Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori este că Bălțătescu s-ar fi putut spânzura de vreun copac. Cu ani în urmă, un frate de-al lui s-a sinucis în același mod. Până la închiderea ediției, cuțitarul nu a fost găsit.