Curtea Supremă a Statelor Unite a respins luni fără comentarii ultimul apel al fostului preşedinte Donald Trump legat de alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut, transmite Reuters, preluată de Agerpres .

Curtea Supremă a respins ultimul apel al fostului președinte Donald Trump

La cea mai înaltă instanţă americană au ajuns până acum trei procese deschise de Trump pentru a anula alegerea actualului preşedinte Joe Biden. Dosarul încheiat luni, era foarte important pentru Donald Trump. El făcea referire la mii de voturi prin corespondenţă din statul Wisconsin, unde diferenţa între cei doi candidaţi a fost cu doar puțin peste 20.000 de voturi.

Curtea Supremă a respins deja în februarie un alt proces legat de acelaşi stat şi unul referitor la Pennsylania, un alt stat-cheie în alegerile pierdute de Donald Trump. Cei nouă judecători, dintre care trei numiţi chiar de fostul preşedinte, au arătat clar, prin faptul că nu s-au pronunţat înainte de validarea de către Congresul SUA a victoriei lui Joe Biden, că nu intenţionează să intervină în cazurile respective şi în altele deschise de republicani, mai precizează sursa citată.

Certificarea de către Congres a rezultatului alegerilor a fost perturbată de protestatari, care au ocupat în 6 ianuarie Capitoliul din Washington, sediul Congresului. Incidentul deosebit de grav și de violent, soldat cu cinci morţi şi peste 140 de răniţi, a avut loc după un miting la care Donald Trump a declarat încă o dată că nu va recunoaşte rezultatul scrutinului. El a fost ulterior inculpat de Camera Reprezentanţilor şi judecat de Senat pentru instigare la insurecţie, însă a fost achitat.

Donald Trump continuă să susțină că victoria în alegeri i-a fost furată prin fraude

Donald Trump continuă să susţină că victoria în alegeri i-a fost furată prin fraude, însă nu a reuşit să dovedească afirmaţiile respective în nicio instanţă. În noiembrie anul trecut, un judecător a comentat una din contestaţii apreciind că “această reclamaţie, ca un monstru al lui Frankenstein, a fost însăilată la nimereală”.

Luni, Curtea Supremă a respins încă un dosar legat de alegeri: candidatul republican Lin Wood, susţinător al lui Donald Trump, ceruse judecătorilor să blocheze repetarea alegerilor pentru două locuri de senator din partea statului Georgia. Judecătorii nu au dat curs procesului, iar democraţii au câştigat ambele locuri la scrutinul repetat pe 5 ianuarie şi implicit o majoritate la limită în Senatul SUA.