Curtea supremă din Statele Unite a suspendat, marți, o execuție programată în Texas pe motiv că a fost interzisă prezența preoților de toate confesiunile în camerele morții.

Ruben Gutierrez (43 de ani) urma să fie executat pentru uciderea unui octogenar, în 1998, crimă pe care Gutierrez a negat-o mereu.

Însă instanța americană i-a acordat o salvare de ultim minut pentru a încerca să stabilească dacă prezența unui „consilier spiritual” la căpătâiul unui deținut ce urmează să fie executat poate pune sau nu „probleme serioase de securitate”.

„Ruben Gutierrez este un catolic fervent și are nevoie de un reprezentant al clerului pentru a-l ajuta să plece din această viață”, a declarat unul din avocații lui Gutierrez, Shawn Nolan.

Statul Texas, decizând în aprilie 2019 să interzică prezența unui preot în camerele de execuție a încălcat, potrivit lui Shawn Nolan, un „drept protejat”.

Biserica catolică din Texas, care a sesizat, luni, Curtea supremă a Statelor Unite, estimează că această interdicție este „inumană” și impietează asupra libertăților religioase ale condamnaților la moarte.

„Să-i refuzi unui deținut care se confruntă cu o execuție iminentă să fie însoțit și consiliat spiritual și religioas este crud și inuman”, a spus  episcopul diocezei din Brownsville, Daniel Flores.

Ruben Gutierrez a susținut întotdeauna nevinovăția în uciderea unui proprietar de teren pentru rulote, care a fost lovit și înjunghiat înainte ca cei trei atacatori ai săi să fugă cu cel puțin 56.000 de dolari în buzunare.

Avocații săi luptă de săptămâni întregi pentru execuția sa să fie amânată. Apărătorii lui Gutierrez au cerut în special, într-o scrisoare către guvernatorul  din Texas, Greg Abbott, un timp de 30 de zile pentru a face un test ADN care, potrivit lor, i-ar putea dovedi nevinovăția lui Ruben Gutierrez.

„În cazul în care nu există dovezi fizice sau medico-legale împotriva sa, executarea lui Ruben Gutierrez fără efectuarea de teste ADN ar constitui încălcarea finală a drepturilor sale civile”, a declarat Shawn Nolan.

Apărarea a susținut, de asemenea, că numărul mare de cazuri Covid-19 din penitenciarul Huntsville, în care clientul lor este încarcerat, reprezintă un risc pentru familia sa și pentru alții care ar putea asista la execuția sa.

Închisorile texane sunt focare de contaminare provocate de noul coronavirus.

Departamentul de Justiție din Texas a înregistrat un număr de 7.445 de cazuri în închisorile sale, angajații și deținuții laolaltă.