Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar, 29 septembrie. Dolarul a mai scăzut, dar rămâne la valori ridicate. Moneda românească, în cădere liberă
Curs valutar, 29 septembrie. Dolarul a mai scăzut, dar rămâne la valori ridicate. Moneda românească, în cădere liberă

Curs valutar, 29 septembrie. Dolarul a mai scăzut, dar rămâne la valori ridicate. Moneda românească, în cădere liberă

Banca Naţională a României (BNR) a afișat un curs euro pentru ziua de astăzi de 4,9486 lei, în urcare comparativ cu ziua de miercuri, când un euro valora 4,9479 lei. Mai precis, euro a crescut cu 0,0007 bani, în timp ce moneda naţională a înregistrat o nouă scădere.

În altă ordine de idei, dolarul american a atins joi valoarea de 5,1027 lei, de la 5,1794 lei, cât era înregistrat miercuri, adică scădere de 0,0767. De altfel, între  22 – 28 septembrie, moneda americană a fost într-o creștere continuă:

  • 28 septembrie: 5,17 lei
  • 27 septembrie: 5,13 lei
  • 26 septembrie: 5,11 lei
  • 23 septembrie 5,06 lei
  • 22 septembrie: 5,01 lei

Dolarul american înregistrează o ușoară scădere

Totuși, „deocamdată nu pare să existe nimic care să stea în calea dolarului”, a declarat Shafali Sachdev, şef al departamentului FX la BNP Paribas Wealth Management din Singapore.

În ultima perioadă, moneda americană a depășit tot mai multe recorduri. În urmă cu patru zile, dolarul depășea pentru prima dată în istorie valoarea de 5 lei. Cursul afișat de BNR a fost de 5,0103 lei, creștere de 0,68%, în timp ce euro este cotat la 4,9412, în scădere ușoară. Majorarea vine pe fondul piețelor valutare externe. Creșterea este resimțită puternic și la București.

Moneda Marii Britanii s-a prăbușit

Lira sterlină s-a prăbușit cu până la 4,9%, până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, 23 septembrie. Atunci, noul ministru de finanțe al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanțate prin cea mai mare creștere a împrumuturilor din 1972 încoace. „Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

Euro, record minimum în raport cu dolarul

În același timp, euro a atins un nou minimum al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul temerilor legate de recesiunea economică. De asemenea, în același timp criza energetică pare să se extinde și înspre sezonul de iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina.

Dolarul și-a consolidat revenirea în fața yenului după șocul provocat de intervenția valutară de săptămâna trecută a autorităților japoneze. Petrolul și aurul au fost sub presiune din cauza creșterii dolarului.

În plus, aurul a atins un minim al ultimilor doi ani şi jumătate de 1.626 de dolari, iar contractele futures pe ţiţei Brent au scăzut cu aproximativ 1%. Ele au ajuns la cel mai scăzut nivel din ianuarie, la 85,06 dolari pe baril, conform Antena 3.