Euro a scăzut pentru prima dată în ultimele două decenii sub dolar, după ce Rusia a oprit livrarea de gaze naturale

Euro a scăzut pentru prima dată în ultimele două decenii sub dolar, după ce Rusia a oprit livrarea de gaze naturaleSursa foto: 14356651 / Background © Patryk Kosmider | Dreamstime.com

Euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii după ce Rusia a oprit fluxul de gaze naturale printr-o conductă cheie, intensificând riscul unei recesiuni. Moneda euro a scăzut cu 0,44%, până la 0,991 USD luni dimineață.

Temerile legate de economia globală i-au determinat pe investitori să se îndrepte spre dolar, care este văzut ca un bun refugiu. Indicele dolarului a crescut cu 0,46%, până la un maxim din ultimii 20 de ani de 110,04.

Tensiunile din Europa

Rusia a anunțat vineri că va opri fluxul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, pe termen nelimitat, după ce a închis-o pentru întreținere. Compania de stat Gazprom a declarat că va întrerupe fluxurile până când va remedia o scurgere de ulei dintr-o turbină. Cu toate acestea, mulți analiști au remarcat că oprirea fluxului de gaze a venit după ce miniștrii de finanțe G7 au finalizat un acord pentru a încerca să limiteze prețurile petrolului rusesc.

Tensiunile în Europa sunt extrem de mari de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Rusia a redus deja fluxul de gaze naturale prin Nord Stream 1, care intră în Germania, la doar 20% din capacitate. Presiunea asupra aprovizionării cu energie a făcut ca prețurile la gaze naturale și la electricitate să crească vertiginos, deși au scăzut săptămâna trecută.

Mulți analiști și economiști se așteaptă acum ca euro să scadă și mai mult în următoarele luni, deoarece gospodăriile și întreprinderile își reduc consumul de energie. Acest lucru a afectat foarte mult euro, care a scăzut cu aproape 13% de la 1,137 dolari la începutul anului.

Creșterea dolarului

Între timp, creșterile agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale i-au atras pe investitori înapoi spre activele în dolari. Indicele dolarului a crescut cu aproximativ 15% anul acesta.  Lira britanică a fost supusă unei presiuni puternice în timp ce țara se luptă cu propria criză energetică. Lira a scăzut luni cu 0,23%, până la 1,148 USD, și a scăzut cu peste 15% de la începutul lunii ianuarie.

Naaem Aslam, un strateg la platforma de tranzacționare Avatrade, a declarat: „Se pare că oamenii își pierd încrederea când vine vorba de euro-dolar sau lira sterlină”. El a adăugat: „Consumatorii sunt îngrijorați de facturile la energie. Nu există o soluție pentru acest lucru, având în vedere natura sănătății economice a UE și a Regatului Unit, iar un dezastru major ar putea apărea la orizont”, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News