Evenimentul ZileiJustitieCumnatul lui Igor Dodon, surprins de procurori în timp ce mânca probe dintr-un dosar de corupție și trădare de patrie

Cumnatul lui Igor Dodon, surprins de procurori în timp ce mânca probe dintr-un dosar de corupție și trădare de patrie

Cumnatul lui Igor Dodon, surprins de procurori în timp ce mânca probe dintr-un dosar de corupție și trădare de patrie
Cumnatul fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost prins de oamenii legii mâncând probe dintr-un dosar privind fapte de corupție și trădare de patrie. În urma unor percheziții efectuate în 12 locații, printre care s-a numărat și locuința fostului șef de stat din Chișinău, acesta din urmă a fost reținut pentru o perioadă de 72 de ore la Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova.

Cumnatul lui Igor Dodon a fost surprins de procurori în timpul unui gest uluitor: bărbatul mânca probe dintr-un dosar de corupție și trădare de patrie, pentru a ascunde anumite fapte care îi fac imaginea fostului președinte vulnerabilă în fața judecătorilor. Nu a reușit să scape, însă, de oamenii legii, care l-au reținut imediat pentru 72 de ore.

Cumnatul lui Igor Dodon, prins de procurori în timp ce mânca probe

Potrivit informațiilor comunicate în presa basarabeană, cumnatul lui Igor Dodon a fost surprins de procurori în timp ce mânca o recipisă. La acel moment, autoritățile moldovene intraseră în locuința lui pentru a face percheziții. Din documentul pe care ruda fostului președinte pro-rus voia să-l vadă dispărut reieșea faptul că Igor Dodon ar fi beneficiar al taberei de odihnă ”Sadova”, scrie Deschide.md.

Autoritățile basarabene i-au reținut, marți, atât pe cumnatul fostului șef de stat, cât și pe Igor Dodon, suspectat de trădare și corupție, au informat procurorii.

„Igor Dodon a fost reținut marți pentru 72 de ore”, a declarat pentru jurnaliști Mariana Chiorpec, purtătoare de cuvânt a biroului procurorului general, adăugând că acesta se află la Centrul Național Anticorupție.

Ea a precizat că perchezițiile au fost în curs de desfășurare în 12 locații diferite, inclusiv în locuința lui Igor Dodon din capitala Chișinău.

Fostul președinte pro-rus este cercetat pentru patru infracțiuni

Trădare de patrie, primirea de fonduri politice de la o organizație criminală, îmbogățire ilegală și „corupție pasivă” – acestea sunt cele patru infracțiuni separate pentru care fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este judecat.

Anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon că ar fi primit bani în anul 2019 de la un aliat politic și oligarh puternic, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din țară în anul 2020, din cauza acuzațiilor de corupție, și căruia Statele Unite ale Americii i-au refuzat intrarea în țară.

Igor Dodon a condus Republica Moldova între ANII 2016 și 2020 și a fost susținut în mod deschis de Moscova. Republica Moldova este în mare parte vorbitoare de limbă română, dar are o minoritate semnificativă de vorbitori de limbă rusă și o regiune separatistă, Transnistria. Pe fondul unor crize politice frecvente, puterea s-a schimbat în mod regulat între cei care înclină spre Vest și Moscova.

După ce a fost implicat în scandaluri legate de corupția din țara sărăcită, Igor Dodon a pierdut președinția în favoarea Maiei Sandu. Partidul proeuropean al acesteia a obținut o victorie răsunătoare în alegerile parlamentare din anul 2021.


Accesează: