Bacalaureat 2022. Zilele în care elevii vor da probele scrise și competențelor lingvistice

Bacalaureat 2022. Zilele în care elevii vor da probele scrise și competențelor lingvistice Sursa foto: Dreamstime.com

Înscrierile la examenul de Bacalaureat 2022 se vor face în perioada 23-27 mai. Pentru sesiunea august-septembrie, înscrierea candidaților se face în perioada 18-25 iulie. S-au aflat și zilele în care elevii vor da probele scrise sau orale.

Înscrierile la Bacalaureat 2022 vor fi în perioada 23-27 mai. Elevii care vor să dea examenul în august-septembrie se pot înscrie între 18-25 iulie.

Examenul de Bacalaureat 2022 va conține trei probe scrise și trei de competențe. Pentru promovare, candidații trebuie să obțină calificativ admis la probele de competențe și să aibă peste 6 la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2022 - sesiunea iunie - iulie

23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

Ne puteți urmări și pe Google News

27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D

13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-olimbă de circulație internațională — proba C

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)

27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00

28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Proba la Limba română

Proba la limba și literature română evaluează scrierea corectă și utilizarea adecvată a modului de interpretare și de receptare a textelor literare și nonliterare.

sursa: arhivă EVZ

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare și modul de argumentare în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

Autori canonici din Programa de Bacalaureat 2022

Conform programei şcolare la examenul de bacalaureat 2022, elevii trebuie să studieze cel puțin un text al următorilor autori canonici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, G. Bacovia , Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Cămil Petrescu, G. Călinescu.

Proba la Istorie

În cadrul probei la istorie, se va evalua utilizarea eficientă a comunicării și a limbajului de specialitate, aplicarea principiilor și a metodelor adecvate în abordarea surselor teoretice și modul de utilizare a surselor istorice în vederea rezolvării cerințelor.

Proba la Biologie

În cadrul probei la biologie se evaluează recunoașterea, definirea, înțelegerea termenilor specifici, și descrierea particularităților structurale și funcționale ale celuleor, țesuturilor, oganelor, sistemelor de organe atât la plante cât și la om.

Pentru ca absolvenții să fie mai bine pregătiți și să se obișnuiască cu atmosfera de examen, Ministerul Educației a organizat și anul acesta simularea pentru Bacalaureat 2022.

Echivalarea competențelor la Bac 2022

Elevii care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

Elevii care în clasa a IX-a și a XII-a au obținut premii individuale la concursuri, olimpiade internaționale, recunoscute de Ministerul Educației, la o disciplină care se încadrează în lista disciplinelor incluse la Bacalaureat și vor să echivaleze probele scrise, trebuie să completeze partea I și partea a III-a din cererea de înscriere.

Elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile naționale și internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot primi nota 10 pentru proba respectivă.

Elevii care au obținut o certificare de recunoaștere internațională a competențelor lingistice și care solicit echivalarea probelor, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2b.

Absolvențîi care care au obținut o certificare de recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba D, completează cererea de înscriere precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2c.

Elevii care au obținut după data de 15 septembrie 2020 unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere precum și cererea de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2d, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului, potrivit edu.ro