Referendumul pentru familie a reprezentat o inițiativă de curățare morală, chiar dacă nu a fost validat! Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române,  Vasile Bănescu, spune că biserica va susține demersurile care urmăresc „sanificarea morală” a societății, informează activenews.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, referendumul nu a avut succes din cauza unor factori, cum ar fi manipularea mass-media, informarea scăzutv a cetățenilor și înțelegerea redusă a pericolului de natură morală cauzat de pătrunderea doctrinei neo-marxiste în societate.

„BOR a fost doar unul dintre cele 18 culte religioase din România care a sprijinit în modul cel mai firesc referendumul democratic pentru «limpezirea definiției constituționale a căsătoriei» (nu pentru «redefinirea familiei», cum mincinos și fără scrupule a ales să repete obsesiv o parte a presei din România).
Rațiunile pentru care acel referendum trebuia sprijinit și validat erau și rămân cele mai consistente și firești cu puțînță, normalitatea în cazul căsătoriei fiind una validată de întreaga istorie a societății omenești, care a rezervat în mod exclusiv această venerabilă instituție uniunii dintre un bărbat și o femeie.
Invalidarea referendumului (deși o majoritate zdrobitoare a celor care au votat a spus DA – 91,56% dintre cei care au participat la referendum au votat pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie, în vreme ce voturile împotrivă au reprezentat 6,47%) a fost rezultatul unui cumul de factori (….)
Acestea sunt realități care scapă încă înțelegerii omului majoritar, deși sunt mai mult sau mai puțîn subtil promovate mediatic și, parțial, sprijinite politic. Plasată și înțeleasă în contextul menționat, nedreaptă invalidare a referendumului (posibilă prin manipulare, ignoranță și pasivism etic) a fost așadar un temporar eșec al înțelegerii și afirmării fără rest în spațiul public românesc a unui adevăr detectabil cu busola bunului-simț: căsătoria că fundament al familiei naturale este azi subminată și prin urmare trebuie protejată inclusiv constituțional.
Biserica este „percepută” și înțeleasă de fiecare în funcție de plasarea personală față de ea. Cred că cei mai mulți români o compun în mod activ și încearcă să cultive în viața lor, fiecare după puterile sale, valorile credinței în absența cărora suntem mai vulnerabili sufletește și mai săraci moral”, a spus el. Vasile Banescu a mai explicat și care este rolul Bisericii precum și importanța creștinismului.
„Cred că percepția milioanelor de români jigniți și catalogați în mod inept că «infatuați» și «fanatici religioși» s-a schimbat critic față de cei care s-au pretat la sabotarea unui demers pur democratic și, astfel, s-au autodiscreditat.
Biserica este formată din creștini, iar aceștia sunt cetățeni al căror grad de luciditate și claritate morală este sporit de credința în Hristos, Dumnezeu Însuși, care ne îndeamnă să veghem asupra binelui și răului din viața noastră, deci și din societate. Așadar, da, Biserica va sprijini orice demers legal și democratic de sanificare morală a societății.
Beneficiile spirituale și materiale ale prezenței creștinismului/ ale activității Bisericii în spațiul public sunt inestimabile pentru bună funcționare a organismului comunitar.
Criticii grăbiți ai implicării Bisericii într-un demers a cărui temă era sau va putea fi una legată direct de moralitatea publică ar trebui să nu ignore că autentică societate civilă nu se epuizează la nivelul unor ONG-uri zgomotos anticreștine, ci se regăsește în Biserică și în cultele religioase în general”, a precizat Vasile Bănescu.