Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum se comportă în Penitenciar ”deșinuții vedetă” din Republica Moldova?
Cum se comportă în Penitenciar ”deșinuții vedetă” din Republica Moldova?

Cum se comportă în Penitenciar ”deșinuții vedetă” din Republica Moldova?

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, avocatul vedetă Valerian Mânzat și omul de afaceri, Veaceslav Platon sunt vedetele de peste Prut, ale căror arestări au făcut valuri,în rândul opiniei publice. În penitenciar, aceștia sunt cuminți și arată că s-au resemnat cu pedepsele primate.

  De aproximativ doi ani în penitenciar, Vlad Filat s-a resemnat și își execută liniștit pedeapsa. El este vizitat frecvent de către familie și își studiază atent dosarul.

„Domnul Filat urmează să fie etapat, conform statutului, la Penitenciarul din Lipcani, însă atâta timp cât este în continuare solicitat de organul de urmărire penală pe alte episoade, nu este nicio logică să-l transferăm acolo și să-l aducem de fiecare dată în Chișinău. În sectorul în care stă, legea permite reparațiile din contul deținutului. Prin urmare, domnul Filat și-a făcut singur aceste reparații. Are un comportament foarte liniștit, fapt pentru care i s-a permis să aibă obiecte admise de lege cum ar fi televizor și altele”, a declarat Aureliu Suhan, șeful Departamentului Instituții Penitenciare, potrivit zugo.md.

În legătură cu Platon, șeful DIP spune că deținutul are un comportament mai temperat decât în fața camerelor de luat vederi, dar, cu toate acestea, este sancționat din cauza dosarului voluminos.

„Uneori râde isteric și își cere scuze de la angajații noștri pentru că îi agresează în presă. El stă singur în celulă, are obiectele strict necesare prevăzute de lege. Dosarul lui de deținut este foarte consistent, ceea ce înseamnă că materiale cu caracter negativ prevalează, iar asta duce la sancționarea lui ca deținut”, a arătat oficialul DIP.

La rândul său,  Valerian Mînzat,  își cunoaște foarte bine drepturile și nu încalcă regulamentul intern al penitenciarului. De asemenea, în discuții cu șeful penitenciarului,  aceste vine cu  propuneri în legătură cu  repararea clădirii.

„Probabil, ca jurist, își cunoaște drepturile și obligațiile foarte bine și nu ne creează nicio problemă. În discuții cu șeful penitenciarului tot timpul se dă cu părerea că „acolo ar trebui de făcut așa, acolo – așa, acolo – așa… și eu asta aș putea face în ceea ce privește reparația”, dar până la depunerea cererii în baza creia să-i permitem sau să-i respingem „ajutorul” nu am ajuns, deocamdată. Cât dumnealui se va mai gândi până la depunerea cererii, nu vă putem spune…” , a conchis Aurelian Suhan.

 Vlad Filat, a primit 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Valerian Mînzat a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru de corupție iar Veaceslav Platon are de executat 18 ani de pușcărie pentru prejudicierea Băncii de Economii.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News