Cum scăpăm de kilogramele în plus după masa de Paşte. Cele mai simple şi ieftine reţete

Cum scăpăm de kilogramele în plus după masa de Paşte. Cele mai simple şi ieftine reţete

După masa de Paște cu bucate sățioase cum ar fi: friptura de miel, ciorba de miel, drob de miel, ouă roşii, cozonaci şi prăjituri, vom avea cu siguranță câteva kilograme în plus. 

Iar pentru a ne regla digestia după masa de Paşte este indicat să trecem la meniuri uşoare. Mai jos aveţi câteva reţete ușoare care vă vor ajuta să vă reveniți la greutatea de dinaintea Sărbătorilor.

Treceţi pe legume şi salate

Pe piaţă nu lipsesc dragaveiul, spanacul, urzicile, loboda, ștevia, ceapa verde, ridichi, salata verde, roşii, castraveţi...aşa că aveţi de unde alege. Marea majoritate a acestor legume se pot consuma crude, sub forma unui mix de salate, pe care le puteţi face mai „light” înlocuind cantitatea de ulei cu câteva semințe de floarea-soarelui, de cânepă sau cu pudră de seminţe de in. Nu vă zgârciţi la zeamă de lămâie, portocală sau limetă.

Cum se găteşte mâncare de ștevie

Ştevia este ideală, în această perioadă, pentru a prepara diverse reţete, mai ales că se găteşte extrem de uşor. Iată o reţetă gustoasă de mâncare de ştevie care poate fi servită ca fel principal sau drept garnitură. Ingrediente: 5 legături de ştevie, 3-4 fire de leurdă sau 1-2 fire de usturoi verde, 1 legătură de ceapă verde, 1 lingură ulei de măsline, sare şi piper după gust, 1 lingură de sos de roşii sau bulion, 2-3 frunze de pătrunjel.

Mod de preparare:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Ştevia se spală bine în apă rece. Îndepărtaţi cozile mai groase şi lujerul care străbate frunzele mai mari. Turnaţi apă fierbinte peste frunze, apoi le scoateţi într-un vas cu apă rece şi multe cuburi de gheaţă, pentru a păstra culoarea verde a şteviei şi a nu distruge vitaminele din ea. Lăsaţi un pic la scurs, în timp ce vă ocupaţi de restul ingredientelor.

- Ceapa verde şi leurda (sau usturoiul) se toacă mărunt şi se călesc 2-3 minute în ulei de măsline, la foc potrivit. Se adaugă un praf de sare şi de piper.

- Tocaţi ştevia opărită şi scursă cât să aibă forma unor fâşii subţiri. Nu o mărunţiţi prea tare. Adăugaţi-o în tigaie, peste ceapă şi lăsaţi 2-3 minute la călit. Puneţi o cană de apă clocotită şi acoperiţi cu un capac. Se lasă 10-15 minute la fiert, la foc mic.  Când s-a înmuiat suficient, adăugaţi sosul de roşii şi mai fierbeţi 5 minute. Stingeţi focul şi presăraţi pătrunjel tocat mărunt.

Este momentul să treceți la supe, ciorbe ori supe-creme

Dacă aţi avut la masa de Paşte borşul de miel, sucurile digestive sunt în perfectă stare şi nu au nevoie de altceva. Pentru cei care n-au avut acest fel de mâncare, avem o alternativă uşoară, o supă cremă de linte, cu gust exotic şi plină de nutrienţi.

O supă uşoară este crema de linte, iar pentru prepararea ei aveţi nevoie de: 500 g linte roşie, 1 ceapă roşie, 3-4 roşii cherry, 2-3 tulpini de pătrunjel, 1 linguriţă ghimbir ras, zeama de la o limetă, sare, un vârf de cuţit de chimion pulbere

Mod de preparare:

- Lintea se lasă la înmuiat câteva ore, în apă rece. Se pune apoi la fiert, la foc mic, schimbând apa de 2-3 ori. Separat, se trag la tigaie, într-o linguriţă de ulei de măsline ceapa tocată mărunt, ghimbirul, tulpinile de pătrunjel tocate.

- Roşiile cherry se opăresc, se curăţă de coajă şi se adaugă şi ele la rumenit.

- Când toate ingredientele s-au înmuiat, se adaugă în oala cu linte şi se mai lasă 30 de minute la fiert. Se pasează cu blenderul până capătă consistenţa unei supe-cremă, se potriveşte de sare şi se adaugă zeama de limetă. Mai clocoteşte 2-3 minute, apoi se stinge focul.

Este o supă uşoară, dar extrem de hrănitoare şi merge foarte bine cu crutoane preparate în cuptor, stropite înainte cu un amestec de ulei de măsline, cimbru şi oregano.

Mâncarea de dragavei

Ingrediente: 2 kg de dragavei, o ceapă, o legătură de ceapă verde, usturoi verde, mărar şi pătrunjel, sare şi piper după gust, 2 roşii proaspete şi patru linguri de bulion.

Mod de preparare:

- Se spală bine frunzele de ștevie creată, pătrunjelul, mărarul, ceapa verde, usturoiul şi roșiile.

- Se opărește dragaveiul 2 minute în apa fiartă, apoi se pune într-o strecurătoare şi se lasă la scurs.

- Într-o cratiță medie se pune ulei la încins. Între timp se taie ceapa şi apoi se pune la călit, până devine translucidă. Se adaugă imediat usturoiul şi ceapa verde şi se mai lasă 2-3 minute pe foc, până își lasă aroma.

- Se taie roșiile cubulețe mici şi se adaugă la ceapa călită, alături de cele doua linguri de bulion. Se mai adaugă puţină apă şi se amestecă bine, lăsând această bază să dea un clocot. Apoi se pune şi dragaveiul şi se condimentează mâncarea după gust. Se pune capacul şi se lasă pe foc aproximativ 5 minute. Apoi se adaugă mărarul si pătrunjelul tocate mărunt, se amesteca bine si se mai lasa totul pe foc doar câteva minute, până se întrepătrund aromele.

Sursa: csid.ro.

Photo 173889382 © Yuliya Zhuravleva | Dreamstime.com