Evenimentul ZileiSocialCum să combați oboseala la volan! Menta poate deveni prietenul tău de nădejde

Cum să combați oboseala la volan! Menta poate deveni prietenul tău de nădejde

Cum să combați oboseala la volan! Menta poate deveni prietenul tău de nădejde
Șoferii au deseori senzația de oboseală, iar acest lucru poate cauza incidente grave. Conform studiilor efectuate de cercetători, în cazul conducătorilor auto a mașinilor automate, oboseala apare mai repede decât în cazul celor care șofează autovehicule complet manuale. Cercetătorii caută diverse moduri prin care pot combate oboseala, astfel fiind redus riscul de a fi implicați în accidente rutiere.

După efectuarea mai multor cercetări, o echipă de specialiști din China au descoperit faptul că stimularea olfactivă cu miros de mentă influențează oboseala și vigilența șoferilor. Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 34 de voluntari. O parte din aceștia au fost expuși mirosului de mentă, în timp ce ceilalți au respirat aer pur.

Rezultatul studiului arată faptul că șoferii care au respirat aer pur au avut senzații de oboseală mai mari în comparație cu cei care s-au bucurat de mirosul îmbietor al mentei. Nu doar oboseala a fost combătută, ci conducătorii auto care au respirat aroma de mentă au devenit și mult mai vigilenți la volan.

Chiar dacă au avut parte de rezultate excelente în ceea ce privește mirosul de mentă și oboseala, cercetătorii au făcut o serie de precizări. Pentru unii șoferi, mirosul de mentă ar putea fi unul mult prea concentrat. În cazul acestora, este indicat amestecarea acestuia cu un alt miros suplimentar, mai puțin pregnant.

Câteva trucuri pentru a combate oboseala la volan

Potrivit cercetătorilor chinezi, stimularea olfactivă cu miros de mentă ajută extrem de mult șoferul în cazul oboselii, însă mai sunt câteva trucuri care ne pot ajuta atunci când avem de parcurs un drum lung.

1. Cafeaua sau energizantul

Atunci când ești la volan și te simți obosit, oprește în cel mai apropiat PECO sau magazin și cumpără o băutură sau alimente pe bază de cofeină. O cafea, un energizant sau un ceai negru pot deveni prietenii noștri de drum. Dacă nu ești adeptul acestor băuturi, ai un aliat de nădejde în ciocolata neagră, cu cel puțin 50% cacao.

2. Mirosul din mașină

Acest aspect este unul extrem de neglijat de către șoferi, mulți considerând că odorizantele auto sunt menite doar pentru a scoate mirosurile neplăcute. Ele au și un alt rol, acela de a ne menține o stare de bine și a face oboseala să dispară. În acest caz, specialiștii recomandă să folosim uleiuri esențiale de mentă sau lămâie.

3. Ascultă muzică

Un stimulent extrem de bun pentru creier este muzica. Pune melodiile tale preferate și cântă versurile alături de artiști atunci când ești la volan. Pe lângă starea de bine pe care o vei avea, vigilența va fi mai crescută. Cel mai important factor este să îți placă muzica pe care o asculți, astfel de vei putea concentra mai bine la drum.

4. I-ați un partener de drum

Orice călătorie este mai frumoasă în doi. Dacă ai posibilitatea, ia cu tine un prieten sau un membru al familiei. Compania cuiva și depănarea amintirilor ar putea fi un mod excelent de a combate oboseala.

Semnele care îți arată că ar trebui să te oprești din condus:

  • Caști necontrolat și frecvent.
  • Nu-ți amintești când ai parcurs ultimii kilometri.
  • Mintea ta rătăcește în mod constant și nu se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău.
  • Îți simți pleoapele grele
  • Un șofer de pe o altă bandă te claxonează.

Accesează: