Cum să alegem corect vinul pentru friptură, cozonac sau sarmale!

Cum să alegem corect vinul pentru friptură, cozonac sau sarmale!

Luna decembrie ne duce cu gândul la bucurie, optimism, case decorate, brad, colindători, dar și mpmente împreună cu familia. Totuși, în această perioadă nu este asociată doar cu mirosul portocalelor, ci și cu a vinului fiert, cu scorțișoară, care completează perfect tabloul de sărbători.

Roșu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiștii susțin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună, a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor și alegerea vinului se face întotdeauna cu atenție, în funcție de ceea ce avem în farfurie.

„La aperitiv putem servi un vin spumant alb sau rose pentru invitații noștri sau vinuri albe, ușoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție. Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri și mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidență calitățile unui anumit fel de mâncare gătit și vice-versa. Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră cu aromă de prune, cireșe negre și mure. La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente, iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci. Un vin roșu îndrăzneț, cu note fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie”, ne sfătuiește specialistul Livia Gîrboiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc. Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a „tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare.

Deserturile au vinurile lor

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori unul rose ori vinuri dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului. Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerează specialiștii pentru desert este un vin demidulce, cu aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac.