Evenimentul Zilei > Politica > Cum pregătește PSD Guvernul Dăncilă 2. Dacă nu trece de Parlament, se mai încearcă o variantă
Cum pregătește PSD Guvernul Dăncilă 2. Dacă nu trece de Parlament, se mai încearcă o variantă

Cum pregătește PSD Guvernul Dăncilă 2. Dacă nu trece de Parlament, se mai încearcă o variantă

Deși au respins categoric, de-a lungul ultimelor luni, orice restructurare a Executivului, liderii PSD au votat în unanimitate, chiar, la solicitarea premierei Viorica Dăncilă, în ședința CEx de luni, ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament, fi nalmente, pentru un vot, după schimbarea compoziției politice generată de ieșirea ALDE de la guvernare.

Liderii social-democrați au decis reducerea numărului de ministere la 19, dar nu există garanții că PSD va putea să adune voturile necesare în Parlament. Aceleași surse susțin că Dăncilă speră să atragă 10 voturi de la ALDE, că așa i-a promis Teodor Meleșcanu, și alte zece de la grupul minorităților naționale.

Chiar și în condițiile acestea, PSD tot ar mai avea nevoie de 10 voturi. CEx-ul a luat decizia de a-l susține în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului. La începutul săptămânii viitoare, liderii PSD se vor întruni într-o nouă ședință pentru a tranșa numele angrenate în viitoarele permutări guvernamentale, fiind de așteptat ca baronii, printre care și Marian Oprișan, să-și impună din nou voința, la fel ca în trecutul recent

Se face că plouă!

În pofida votului unanim din cadrul CEx-ului privind restructurarea, Viorica Dăncilă a spus, la finalul aceleași ședințe, atunci când presa a întrebato despre amintitul proiect, că încă nu s-ar fi decis dacă va fi o remaniere sau o restructurare și că „va consulta juriștii” pentru a afla de câte voturi are nevoie.

La rândul lor, liberalii lui Ludovic Orban nu se grăbesc nici ei cu mult trâmbițata moțiune de cenzură, pe de o parte fiindcă forțele din opoziție nu se îmbulzesc deloc să preia frâiele guvernării, ba dimpotrivă. Pe de altă parte, PNL așteaptă să se clarifice situația parlamentară, săptămâna viitoare, pentru că moțiunea trebuie să vizeze noul guvern rezultat după schimbarea compoziției politice.

Despre „chelia” opoziției

Mai comunicativ decât Viorica Dăncilă a fost Mihai Fifor, care a catalogat votul parlamentar de săptămâna viitoare drept „unul de calibrare și validare pentru o nouă variantă a Cabinetului”. Nu în ultimul rând, Fifor a apreciat că opoziția este „cheală”. „Vom merge săptămâna viitoare în Parlament să cerem votul pentru guvern. E prea mult spus un «vot de încredere pentru guvern». Este un vot de calibrare și validare pentru o nouă variantă a Cabinetului.

Dacă nu trece, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că țara trebuie totuși să fie guvernată! Dar vă spun că votul va fi favorabil! Dovada e chiar incapacitatea cronică a partidelor din opoziție de a strânge o majoritate și de a propune o alternativă coerentă la actuala guvernare. Iar dacă majoritatea nu este la ei, înseamnă că tot asediul acesta de mai bine de trei ani asupra guvernarii PSD nu este decât ipocrizie și politicianism de duzină! PSD este singurul partid care nu fuge de răspunderea guvernării și care are soluții reale pentru români! Vom continua să ne facem datoria față de această țară, oricâte piedici ne vor pune Iohannis și cei din opoziția asta cheală!”, a tunat și a fulgerat Fifor.

„Își ia bagajele, gentuța și pleacă”

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ieri că remanierile nu se votează în Parlament, iar restrucurarea este la mâna președintelui. „Remanierile nu se votează în Parlament, iar restructurarea intră sub incidența articolului 85 din Constituție care spune foarte clar și anume că președintele numește pe baza votului de încredere dat în prealabil de Parlament. Vot de încredere în Parlament înseamnă 233 de voturi pe care doamna Dăncilă trebuie să le ia sau nu le ia și atunci își ia bagajele, gentuța și pleacă”, a explicat Tăriceanu.