Este posibil să obții 45.000 euro la majorat, dacă părinții investesc aproximativ 150 de lei pe lună, timp de 18 ani, într-un fond de acţiuni, arată un calcul al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Este doar un exemplu de economisire inteligentă, prin intermediul fondurilor de investiţii.

Cum pui banii să lucreze pentru tine?

Un astfel de fond face banii să lucreze şi caută soluţii pentru a produce randamente investitorilor. Pentru asta, investeşte în mai multe instrumente, de la depozite şi titluri de stat, până la obligaţiuni şi acţiuni. Este obligatoriu de menționat că nu aveţi nevoie de mulţi bani pentru a deveni investitori. Puteţi face un exerciţiu de economisire inteligentă şi cu 50 de lei, şi cu 100 de lei, şi cu 1.000 de lei pe lună.

Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, explică pe înţelesul tuturor cum funcţionează această soluţie investiţională foarte abilă.

”Fondul de investiţii este o alternativă europeană şi mondială foarte utilizată, este o soluţie care este la îndemâna tuturor, este o soluţie foarte profitabilă, extrem de transparentă şi o soluţie care îţi dă acces la sursele pe care le investeşti în orice moment. O particularitate a lor este aceea că ai acces la bani oricând, obligaţia administratorului de fond fiind aceea de a plăti răscumpărarea într-un termen de maxim 10 zile lucrătoare (…) Cuantumul alocaţiei a fost luat în calcul de noi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, pentru suma de 150 de lei de la 2 la 18 ani, înainte de majorarea alocaţiei, dar 150 de lei este o sumă care pare la îndemână multor persoane. Am ajuns la concluzia că 150 de lei, timp de 16 ani, cu primii doi ani 300 de lei, ar putea fi nişte sume rezonabile pentru o familie normală din România. Şi am arătat că investiţia într-un fond de acţiuni a acestei sume în fiecare lună timp de 18 ani ne duce la probabilitatea foarte mare ca la 18 ani copilul să poată beneficia de aproximativ 45.000 de euro. Trebuie doar să punem acei bani la treabă”, explică Horia Gusta.

Cum se obține un randament de 600% în 18 ani. E nevoie de perseverență

Investiţia în acţiuni ar putea duce la această sumă, ar însemna un randament de aproape 600% în 18 ani prin fondurile de investiţii în acţiuni.

Horia Gusta: ”Regulile de bază spun că trebuie să deţii minimum o unitate de fond. O unitate de fond înseamnă foarte pe scurt că dacă 5 oameni pun câte 2000 de lei deoparte, înseamnă 10.000 de lei şi te obligă legea să stabileştei valoarea unei unităţi, şi aceasta poate fi de la 5 lei în sus. Şi atunci administratorii de fonduri au ales ca valorea unei unităţi să fie 10 lei, 20 de lei, 100 de lei. Deci prima condiţie este să ai o unitate de fond. Dacă ulterior nu îţi mai permiţi acea 100 de lei, poţi să pui orice sumă, nu mai este nicio limită. Nu trebuie să fii bogat pentru a face investiţii, trebuie doar să fii perseverent în a face acest exerciţiu cu 100 de lei sau cu alocaţia copilului”.

Cum alegem fondul care ni se potrivește

Horia Gusta: ”Poţi merge şi la bancă sau poţi să alegi fondurile online. Site-ul nostru, al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, oferă informaţii despre absolut toate tipurile de fonduri, care sunt de la gradul de risc foarte scăzut până la grad de risc ridicat. (…) Investitorul trebuie să se uite foarte atent la politica de investiţii, care trebuie să se potrivească cu propria persoană. În condiţiile în care dorim randamente mari, de genul celor 600% în 20 de ani, vom avea momentul de genul 2008 sau 2020, când valoarea portofoliului poate să scadă. Dacă în acel moment banii se retrag, cu siguranţă că am marcat o pierdere şi un câştig foarte mic. În schimb, dacă exerciţiul de la pune deoparte 100 de lei sau 150 de lei sau 300 de lei continuă, banii se acumulează, iar revenirea pieţei nu face decât să vină cu randamente mai mari pe un activ mai mare”.

Sursa: Știrile Pro TV