Deși legea 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, prevede expres că înființarea unui cimitir se va face doar păstrând o distanță de 100 de metri de zonele locuite, Emil Boc a propus și consilierii locali au votat ca noul cimitir să fie contruit la doar zece metri de case. Articolul 7 din Legea 102/2014 prevede la aliniatul cinci, următoarele: ”În cazul cimitirelor înființate după intrarea în vigoare a prezentei legi, distanța minimă admisă între zonele protejate și gardul care delimitează cimitirul este de 100 de metri”. Tot legea în vigoare arată și care sunt zonele protejate. La articolul 3, se prevede că în categoria zonelor protejate intră și ”zonele de locuit”.

Cu alte cuvinte, Emil Boc nu putea propune un astfel de proiect de hotărâre, total illegal, deoarece toată parcela nu are o lățime mai mare de 100 de metri, în consecință trebuia găsit un artificiu legal care să ducă la monstruoasa decizie.

Cimitir existent fără morminte

Și acest artificiu a fost găsit. Inspectorii Primăriei Cluj susțin că terenul pe care urmează să se facă noul cimitir, teren privat al omului de afaceri clujean Dorin Bob, funcționează ca și cimitir, deși la fața locului nu exită nicio urmă de mormânt.

Ba mai mult, între anii 2013 și 2015, autoritățile din Ungaria și Germania au exhumat osemintele a 90 de soldați maghiari și alte cîteva zeci, germani, care au murit în luptele pentru eliberarea Ardealului Nord, din toamna anului 1944. Acest fapt este recunoscut chiar de către inspectorii primăriei, Daniel Pop, Corina Ciuban și Andreea Mureșan. ”După aproape 70 de ani, în anul 2013, respectiv 2015, în baza acordurilor guvernamentale existente, organele abilitate din Germania și Ungaria au exhumat osemintele și le-au transferat în cimitire speciale destinate acestui scop”, se arată într-un document oficial, atașat la proiectul de hotărâre.

Și atunci, dacă chiar inspectorii Primăriei Cluj Napoca recunosc că pe parcela respectivă nu mai există resturi umane înhumate, cum se face că titul proiectului este ”amenajare cimitir existent”?  Această formula a fost folosită tocmai pentru a eluda Legea 102/2014, care prevede că actul normativ și limitele impuse, se vor aplica doar pentru cimitirele nou înființate. În concluzie, folosind sintagma ”cimitir existent” dar în zonă nu există un astfel de cimitir, pe terenul de 5.23 de hectare, primarul Emil Boc a propus iar Consiliul Local Cluj Napoca a aprobat o astfel de înființare a unui cimitir nou, inventând faptul că în zonă există un cimitir pe același teren, fapt neadevărat.

Singurul adevăr este că parcela de teren de 5.23 de hectare se învecinează la sud, cu cimitirul evreiesc, cimitir aflat la mare distanță de zonele de locuit.