Evenimentul Zilei > Social > Cum ieși cu animalul de companie la plimbare. Recomandări de la veterinari
Cum ieși cu animalul de companie la plimbare. Recomandări de la veterinari

Cum ieși cu animalul de companie la plimbare. Recomandări de la veterinari

Românii care dețin animale de companie au voie să le scoată la plimbare, însă sunt o serie de gesturi care trebuie să le intre în automatism. Veterinarii au întocmit o listă cu  recomandări și, pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, e esențial ca acestea să fie respectate.

Având în vedere evoluția pandemiei cu noul coronavirus, Colegiul Medicilor Veterinari recomandă, în primul rând, ca animalele de companie să fie  plimbate obligatoriu în lesă, în apropierea locuinței, evitând contactul cu alte persoane și evitând ca alte persoane să atingă animalul. ”Păstrați distanța socială în timpul plimbării”, recomandă veterinarii.

”După plimbarea animalului de companie spălați extremitățile picioarelor (lăbuțele) animalului cu șampon cu clorhexidină, șampon normal sau săpun, după care limpeziți foarte bine. Puteți să folosiți și șervețelele speciale pentru curățat. În caz de reacții cutanate apelați medicul veterinar curant. Spălați-vă pe mâini înainte și după ce ați atins animalul de companie, mâncarea sau ustensilele acestuia și evitați să le sărutați în această perioadă”, mai transmit reprezentanții Colegiul Medicilor Veterinari.

Specialiștii recomandă ca înainte de a merge la un cabinet veterinar cu animalul, e indicat să sunați pentru un sfat, să faceți o programare telefonică sau online. Mergeți la cabinet doar pentru urgențe și numai după ce ați făcut programarea. La veterinar animalul trebuie însoțit de un adult, iar vizitele pe durata internării sunt de evitat.

Medicii transmit și care trebuie să fie comportamentul ideal al unui proprietar de animal de companie, la veterinar. ”Când ajungeți la un cabinet veterinar așteptați indicațiile afara sau în sala de așteptare și scurtați pe cât posibil prezenta la cabinetul veterinar. Dezinfectați-vă mâinile când intrați și ieșiți din cabinetul veterinar.

Evitați contactul direct și păstrați o distanța între persoane de cel puțin 1,5 m în sala de așteptare și față de personalul cabinetului veterinar. Încercați să nu atingeți nimic în sala de așteptare sau în sala de consultații și tratamente. Achitați serviciile medicale veterinare utilizând cardul”, se mai arată în comunicatul cu recomandări.

În acest moment, nu există dovezi că animalele se pot îmbolnăvi și pot răspândi virusul mai departe. Multe companii au testat deja mii de câini și pisici pentru COVID-19, iar în toate cazurile rezultatele au fost negative. Alte teste au arătat că nu există dovezi care să confirme îmbolnăvirea câinilor, sau că aceștia ar putea răspândi virusul COVID–19.