Evenimentul Zilei > Justitie > Cum funcționa serviciul secret al amorezatului Nichita
Cum funcționa serviciul secret al amorezatului Nichita

Cum funcționa serviciul secret al amorezatului Nichita

EVZ vă prezintă cum era organizată rețeaua de spionaj coordonată de primarul Gheorghe Nichita. Psihoterapeutul Anda Păcurar crede că politicianul deținea puterea, sub diverse forme, și voia să o aibă și în relația cu iubita

Cazul primarului orașului Iași, Gheorghe Nichita (PSD), care și-a urmărit amanta cu ajutorul Poliției Locale și al interlopilor, a ajuns în presa din SUA.


Psihotrapeutul crede că Nichita  ar putea fi un om care abuzează de putere, de oameni, „și o face pentru că i se pare firesc”


Procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului București, de cercetare a edilului în stare de control judiciar, și-l vor pe Nichita după gratii.

Nevoia de a fi puternic

Psihoterapeutul Anda Păcurar a explicat, pentru EVZ, ce l-a determinat pe Nichita să-și spioneze iubita. Ea spune că edilul este o persoană care deține puterea sub diverse forme de foarte mulți ani, și a simțit nevoia să se simtă puternic și în relația cu amanta, pe care a privit-o ca pe un bun personal.


FOTO: Anda Păcurar„Dincolo de încălcarea limitelor de orice natură umană, legale, e vorba de o practică des folosită, e în cultura poporului român, suntem suspicioși şi asta duce la încălcarea gravă a limitelor intimităţii. Din păcate, practicându-se pe scară largă devine «normal ». Foarte des am întâlnit cliente urmărite sub diverse forme prin soft, cel mai des, și ele ajung să li se pară firesc”, arată Păcurar.

Psihoterapeutul crede că Nichita ar putea fi un om care abuzează de putere, de oameni „şi o face pentru că i se pare firesc”. „Dintotdeauna cărţile poliţiste au fascinat şi cei care se joacă cu diverse forme de localizare devin dependenți, experţi şi mândri că sunt Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Colombo sau Agatha Christie”, ne-a declarat Păcurar.

„Are o obsesie”

Faptul că Nichita este primar de 12 ani arată mult, potrivit psihoterapeutului. „De re gulă rezistă cei careși doresc foarte mult şi cei care-s cameleonici, foarte, foarte flexibili și isteți, fără scrupule. E greu de spus dacă era bolnav de gelozie, dar pot zice că are o obsesie legată de deținerea puterii, de impunerea ei legal sau ilegal”, este de părere Anda Păcurar.

Săptămâna aceasta, Curtea de Apel București ar putea lua o decizie definitivă pe cererea DNA de arestare preventivă. (a colaborat Ionel Stoica)

Poliția Locală era cu logistica

Zeci de polițiști și funcționari au fost angrenați în monitorizarea Adinei Mihaela Samson. La ordinele șefilor, agenții accesau bazele de date ale Direcțiilor de Evidența Persoanelor și cea de Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Polițiștii, trimiși să o spioneze pe iubita primarului, aveau ordine de serviciu. Autoturismele folosite la filaj sau deplasări erau ale Poliției Locale.


FOTO: Autoturism al Poliției Locale Iași„O iei pe aia cu care ai fost la București, numai că are cam mulți kilometri, dar în fine, o să fac ordin de serviciu şi poate te duci şi pe la Poliţia Suceava să-ţi pui viză, ca să decontăm ca deplasare, ştii?”, spunea șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu.

Ierarhia în „agenția” de informații

Cele mai de încredere ajutoare ale lui Gheorghe Nichita sunt cercetate în acest dosar de procurorii DNA: Liviu Hliboceanu, șeful Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei- șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași. Cei doi ofițeri erau interfața primarului cu executanții ordinelor.


FOTO: Liviu Hliboceanu coordona zeci de polițiști FOTO: NICU DÎRDÎIAC● Roluri cheie a avut Ionuţ Dumitraşcu, angajat la Salubris- firmă din subordinea Primăriei- trimis în diverse misiuni prin țară- cel care l-a urmărit la Cluj pe cetățeanul englez Robert Wolsey.

● Un rol secundar l-a avut Costel Eugen Chişcă, fost șofer al edilului – în prezent şeful Serviciului Administrativ din Primăria Iași, cel care alimenta cardul lui Dumitrașcu pentru diverse cheltuieli sau se ocupa de revizia mașinilor.

● Polițistul Gheorghe Gelu Junică, cel care a acționat ca intermediar în relația cu clanul Cordunenilor.

● Doi interlopi au fost folosiți pentru a intimida, la terasă, pe unul dintre prietenii Adinei-Mihalea Samson.

● Consilierul parlamentar Marius Ostaficiuc (PSD) era unul dintre apropiații lui Gheorghe Nichita, și era cel care îl ajuta pe acesta cu diverse informații legate de aeroportul din Iași.

Slugărnicia subordonaților

Gheorghe Nichita nu s-a prezentat ieri la serviciu, el fiind în concediu de o zi. Atribuțiile lui au fost preluate de viceprimarul Mihai Chirică. Potrivit oficialilor, iubita edilului Adina Samson, şefa serviciului Managementul Calităţii din Primărie, Costel Chişcă şi Dumitru Tomorug, şeful Direcţiei Tehnice de Investiţii, au revenit ieri dimineaţa la lucru. Potrivit interceptărilor din dosar, toți subordonații edilului îi executau imediat ordinele. De exemplu, Hliboceanu era cel care se propunea: „rămân să patrulez și eu prin oraș”. Când Nichita spunea să nu mai pună polițiști în uniformă la filaj, Hliboceanu plusa: „Nu, nu, pe jos, cu cățelul, știu eu, da. Nu patrulă de asta să stea în mașină, știu cum e acolo”. Uneori, Nichita îl jignea dur pe șeful Poliției, care tăcea mâlc: „Băi, dar du-te-n p… mea că eşti prost de bubui câteodată.”


FOTO: Adina-Mihaela SamsonTehnica: GPS și program spion

După cum am arătat, Hliboceanu coordona zeci de patrule de polițiști pe urmele Adinei –Mihaela Samson. A ajuns să-i trimită să verifice dacă scârțâie patul din camera unei pensiuni (foto).Sunt frecvente solicitările lui în care cere, de exemplu, în miezul nopții să i se spună dacă iubita are lumina aprinsă sau dacă mașina amicului ei, Gruia-Alexandru Stoica, este în fața casei. Polițistul transmitea ordinele imediat: „Zi-i să se ducă la bază, să se îmbrace civil și iei o mașină, mă întrebi când ajunge acolo, dar să se ducă repede, până în Păcurari, să vadă ceva”. Pentru că de câteva ori filajul a dat greș, primarul a apelat la tehnici moderne de urmărire. A montat un GPS pe mașina Adinei-Mihaela și avea de gând să-i instaleze un program informatic spion pe telefon. De montat s-a ocupat Costel Chișcă, dar primarului îi era teamă ca mecanicii să nu-l descopere în service : „Da’ oare ăia de acolo, de la revizie, știu să nu umble la…?”. În cazul programului spion, Nichita a avut mai multe discuții cu Marius Ostaficiuc: „Dar scula aia de care ți-am vorbit eu, azi… îmi dă și locația? Unde sunt, tot?”.