Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Serviciul Teritorial  Bucureşti au comunicat că, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, au surprins în flagrant, în data de 9 ianuarie, trei suspecţi, cetăţeni bulgari, în timp ce montau/demontau mai multe dispozitive electronice destinate copierii datelor cardurilor bancare – tip skimming – împreuna cu datele conţinute de acestea, de pe ATM-ul aparţinând unei bănci din Bucureşti.

Din cercetările efectuate de anchetatori reiese că, în perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015,membrii grupării au  instalat dispozitive electronice destinate copierii datelor cardurilor bancare  pe ATM -urile aparţinând mai multor  bănci situate pe raza municipiului  Bucureşti. Ulterior, hoții de date informatice au demontat si ridicat instrumentele respective împreuna cu datele conţinute de acestea.

În cursul anchetei s-a aflat că sumele de bani din conturile românilor sau a cetățenilor care au bani în băncile din țara nostră erau retrase pe teritoriul altor state, precum Indonezia, Statele Unite ale Americii, Peru .

 Procurorii au pus în mişcare  acţiunea penală faţă de persoanele menţionate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punere în circulaţie de valori falsificate, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost identificate dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare si  a codului de securitate PIN, instrumente folosite pentru montarea si demontarea dispozitivelor  de pe bancomate, un laptop, telefoane mobile, precum şi mai multe carduri, inclusiv contrafăcute.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial  Bucureşti au luat măsura preventivă a reţinerii  faţă de cele trei persoane, iar Tribunalul  Bucureşti  a dispus arestarea preventivă a acestora.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, se arată în comunicatul DIICOT.