Evenimentul Zilei > Economie > Cum era bugetul să rămână fără bani de salarii
Cum era bugetul să rămână fără bani de salarii

Cum era bugetul să rămână fără bani de salarii

În primul trimestru, singurele creșteri notabile de venituri bugetare sunt acolo unde au fost majorări consistente de taxe.

Execuția bugetară arată că, fără acestea plata dărilor curente era imposibil de realizat. Guvernul a obținut cu 1,6 miliarde de lei mai puțini bani la buget decât prognozase, a atras atenția președintele Traian Băsescu.

Mari creșteri de venituri față de anul trecut, în aceeași perioadă, s-au observat la contribuțiile de asigurări – circa 600 de milioane de lei, bani obținuți din creșterea salariului minim și, implicit, a contribuțiilor angajatorilor și angajaților și accize – peste 600 de milioane de lei, din creșterea acestora, dar și schimbarea modului de calcul. Impozitele și taxele locale au adus în plus peste 250 de milioane față de anul trecut, după ce taxele au fost indexate de multe primării cu inflația pe ultimii trei ani.

Scădere dramatică de fonduri

În același interval, cheltuielile cu investițiile au scăzut dramatic. La cheltuieli de capital, Guvernul a alocat cu aproape 50% mai puțin decât anul trecut, scăderea fiind de peste 1,7 miliarde de lei. Mai mult, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă au scăzut, din primele trei luni din 2013, până în primul trimestru din 2014 de la 212 la 88 milioane de lei.