Ieri am scris despre angajamentul minsitrului Răzvan Cuc de a inaugura tronsonul de autostradă Lugoj-Deva. Despre minciunile care au însoțit acțiunile pompieristice ale acestuia. Articolul poate fi citit AICI.

Astăzi vă prezentăm și dovada că Autostrada Lugoj-Deva este neterminată! Un material video primit la redacție scoate în evidență toate neregulile.

Pe imaginile surprinse în șantier se poate vedea cu precizie cât de mari sunt, de fapt, problemele la acest lot disputat de autostradă. Cablurile electrice trec prin dalele de beton ale șanțului de scurgere a apei, malurile cad la prima trepidație, iar amenajarea zonei de protecție este departe de a fi terminată.

Lotul de 22 de kilometri din autostrada Lugoj-Deva se află în centrul unei aprinse dispute între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și contructorul porțiunii respective, asocierea spaniolă S.C. Teloxim Con S.R.L. -COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A..

Circulația rutieră pe 22 din cei 43 de kilometri ai lotului 4 de pe Autostrada Lugoj-Deva a fost deschisă la 14 august. Îsă o porțiune de 21 de kilometri din aceeași autostradă Lugoj – Deva nu a fost recepționată de Compania Naţonală de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru că are probleme.

Compania i-a dat firmei constructoare un termen de două luni și jumătate pentru a repara bucata respectivă, urmând ca la inspecția ulterioară să se decidă dacă autostrada va putea fi deschisă circulației între Coșevița-Timiș și Ilia-Hunedoara. Dar, chiar dacă vor fi dați în folosință și cei 21 de kilometri între Ilia și Holdea, nu am avea autostradă continuă de la Sibiu la Nădlac din cauza unui sector de 9 km din Lugoj-Deva – lotul 2, care este în re-licitare.

Acuzațiile lui Cuc

Răzvan Cuc folosit CNAIR pentru a declanșa artificial un conflict cu constructorii spanioli ai lotului 3 de pe autostrada Lugoj-Deva.

După asta, Răzvan Cuc s-a dus la fata locului și i-a amenințat pe constructori că dacă în 10 zile nu repară lucrurile, că să poată deschide el autostrada, furiile sale se vor cobori din cer și îi vor nimici.

Ministrul Răzvan Cuc l-a acuzat pe constructor că șantajează statul și a spus că problemele ar fi minore. „Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj. Nu deschid în circulaţie decât dacă îmi accepţi ca garanţia să rămâna la 4 ani. Nu, ori acceptă condiţiile statului român care sunt de bun simţ şi nu exagerăm cu nimic. Ştiţi bine că termenul de implementare a proiectului a fost depăşit. Îl reziliem, îl punem noi în trafic şi facem noi lucrările care sunt”, a spus Cuc.

El a adăugat că „săptămâna trecută de 2 ori a cerut recepţia finală a lucrărilor, o dată miercuri, o dată vineri. Şi i s-a spus că nu sunt finalizate. Lucrările pot fi făcute şi sub trafic. Poate fi deschisă traficului autostrada, dar nici nu putem să nu admitem că sunt anumite probleme şi să închidem ochii. Mergem pe calea legală, şi facem lucrurile aşa cum trebuie”.

„Nu cedez la şantaje. Ori fac lucruri de calitate ori dacă nu pleci acasă cu certificat negativ constatator, cu penalităţi, aşa cum trebuiau aplicate de mult”, a mai spus Răzvan Cuc, care a dat termen de remediere a problemelor identificate la autostrada Lugoj-Deva de maxim 10 zile, amenințând că în caz contrar se rezolva va rezilia contractul.