Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum ajung să dispară copiii, cu miile
Cum ajung să dispară copiii, cu miile

Cum ajung să dispară copiii, cu miile

Copiii români dispar pe capete iar unii din ei sunt de negăsit. O statistică alarmantă a fost dată publicității. În fiecare zi a anului trecut 18 copii au dispărut de acasă.

În decursul ultimului an (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. 192 dintre aceștia aveau mai puțin de 10 ani, 1.623 erau cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar restul, 4.660 de copii erau adolescenți, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra implicaţiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat în perioada de izolare socială, care a expus copiii unui număr mai mare de situații de violență domestică, precum și de diferite forme de abuz în mediul online. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (sectoarele 1-6), I.P.J. Constanta, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud.

”În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. În 40% dintre acestea, este vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor se înregistrează un procent de 60% de plecări intenționate. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată”, transmite organizația.

În ultimii cinci ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat. Salvați Copiii au scos în evidență motivele care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale;

lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

”Când un adolescent pleacă de acasă, el este deja într-o stare psiho-emoțională fragilă și nu își dă seama că, în loc să găsească un refugiu, poate să cadă într-o capcană din care cu greu va fi tras înapoi. De aceea, programele de sprijin psihologic sunt esențiale, mai ales zilele acestea, când copiii petrec mai mult timp în mediul online și astfel devin mai vulnerabili în fața diverselor forme de abuz și exploatare”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Conform Federației Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.