În urma acelui eveniment, Beke a ajuns în faţa autorităţilor. Dacă în faţa poliţiştilor Beke a declarat că habar nu avea cine a arborat steagurile negre pe mai multe clădiri şi pe proprietatea familiei, pe pagina oficială a HVIM, Beke, care tocmai devenise președintele filialei HVIM din Tg Secuiesc, a salutat acest lucru: “Rezistența maghiară din Tg. Secuiesc nu sărbătorește 1 Decembrie”.

Foto: riseproject.ro

Tatăl său Beke Erno a declarat pentru riseproject.ro că nu poate fi legat de incidentul din 2014: „Dacă aveți un palton pe dumneavoastră și cineva vă strecoară o sută de lei în buzunar. Atunci putem spune că ați furat o sută de lei? Normal că nu.”

În lipsă de probe şi pentru că infracțiunea de ofensă adusă însemnelor naționale fusese scoasă din noul Cod Penal, cei doi membri ai familiei Beke au scăpat de acuzaţii.

Cu o lună înainte de incidentul de 1 decembrie de la parada militară, Beke, Hodor și alți colegi din HVIM au strâns 1.500 de semnături pentru a schimba numele străzii 1 Decembrie 1918 din Tg. Secuiesc în Wass Albert. Prefectul din Covasna s-a opus proiectului, susținând că membrii Consiliului Local Tg. Secuiesc nu trebuie să le ia în considerare petiția pentru că Wass a fost declarat criminal de război de către Tribunalele Populare Românești după Al Doilea Război Mondial. Naționaliștii maghiari susțin însă că Wass a fost doar un poet.

Beke Istvan Attila a fost zărit într-o tabără a ultranaționaliștilor maghiari din HVIM în această toamnă câmd îi învăța pe copiii colegilor de organizație să tragă cu pistoale-mitralieră airsoft și organiza concursuri de tras la țintă pentru adulți.

În acea tabără a avut loc şi o conferinţă despre administrarea unui eventual Ținut Secuiesc independent.

Foto: riseproject.ro

 

Legături cu partidul maghiar Jobbik

Lideri organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste ”Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv ”Oastea Haiducilor” (recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist), desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una din cele mai active organizații cu caracter revizionist și iredentist, rasist, antisemit și anti-românesc care acționează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenței la valorile identitar-naționale ale statului ungar.

Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea Ungariei Mari, așa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (04.06.1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial.

Organizația HVIM este puternic legată de dreapta radicală a politicii maghiare, fiind susținută financiar de o rețea formată din ONG-uri, companii și administrații afiliate partidului Jobbik. Acțiunile și evenimentele HVIM sunt finanțate de diferite organizații care, la rândul lor, primesc bani de la statul maghiar, iar donațiile nu sunt întotdeauna la vedere.


Citeşte şi: CUTREMURĂTOR! Informaţie ÎN PREMIERĂ despre Istvan BEKE! Cum se traduce numele teroristului-petardă de la Târgu Secuiesc! Nu există IRONIE mai mare! 

 

Şefii de la Budapesta

Fostul parlamentar maghiar, Zagyva Gyorgy Gyula, președintele Mișcării Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM), şi-a apărat colegul: 

“Sunt calomnii uluitoare. HVIM îi va oferi consultanță juridică lui Beke în lupta lui cu statul român”.

Fostul parlamentar maghiar a vut şi el numeroase dispute cu statul român. Anul trecut, când era interzis în România, Zagyva ne-a declarat: „Nu există nici un motiv concret pentru care am fost declarat indezirabil, dar dacă ei au apelat la astfel de metode pentru a ne îndepărta din motiv că nu suntem simpatici poate vom activa și noi astfel de pârghii când vom fi în Guvern”.

 

Filiala fantomă din România

HVIM nu are organizare juridică în România. În 2008, cinci secui din Odorheiul Secuiesc – Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft Szabo Istvan – au depus la Judecătoria din Odorhei dosarul pentru înființarea filialei HVIM, însă n-au finalizat acţiunea, astfel că organizația de la Budapesta nu a mai fost autorizată în România.

Ei militau la acea vreme pentru "apărarea drepturilor comunităților maghiare atât în fața autorităților române, cât și în fața forurilor internaționale” și „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal.” Același statut îi obliga pe membri să dovedească loialitate deplină față de organizație și să participe la realizarea obiectivelor asociației.

Conducerea filialei din Odorheiu Secuiesc a fost preluată de Szatmari Janos, un angajat al Agenției locale pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.

În România, mişcarea este activă în Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Tg. Mureș, Cluj și Gheorgheni. Membrii HVIM din Gheorgheni este ramura cea mai radicală a organizației din România.

 

Susţinere pentru Beke

Ambasada României din Budapesta a fost vizată duminică de membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Ungaria (HVIM).

Aceştia au organizat un miting în faţa ambasadei României la Budapesta, în sprijinul lui Beke Istvan Attila, arestat pentru că voia să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care să-l detoneze de Ziua Naţională a României.

Aproximativ 200 de membri şi susţinători ai HVIM au cerut eliberarea lui Beke, iar Gyorgy Gyula Zagyva, unul dintre liderii mişcării, a declarat că este "clar" că autorităţile române nu au nicio dovadă împotriva lui Beke.